Babeczki z białą czekoladą i śliwkami

Andrzejki to magiczny wieczór spotkań ze znajomymi, wypełniony wróżeniem i zabawami w odczytywanie znaków i przepowiedni. Przelewanie wosku oraz ciasteczka z wróżbą to obowiązkowe elementy andrzejkowego party. By na takiej imprezie było jeszcze bardziej słodko i sympatycznie, oprócz ciasteczek warto przygotować również specjalne menu. Gości w ten wieczór z pewnością zachwycą urocze babeczki z białą czekoladą i śliwkami!

Składniki

  • 250 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 100 g cukru np. Dry Demerara Diamant
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 100 g śmietanki kremówki
  • 80 g oleju
  • 100 g białej czekolady, posiekanej
  • 6 śliwek węgierek
  • Syrop trzcinowy Diamant

Sposób przygotowania

Mąkę Wymieszać z proszkiem. Jajko połączyć z cukrem, jogurtem, śmietanką i olejem. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać, na koniec połączyć z czekoladą. Rozłożyć do formy na 12 muffinek, wyłożonej papilotkami. Na każdej babeczce położyć i lekko docisnąć połówkę śliwki, skórką do dołu. Piec 25-30 minut w 180 st. C. Po upieczeniu polać syropem.

Reklama

 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje