Babeczki z kremem różanym
Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Masło utrzyj z cukrem.
Składniki na 15 sztuk:
Babeczki:
- 15 dag mąki pszennej
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
- 13 dag cukru
- 15 dag masła
- sok i skórka z cytryny
Krem:
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 20 dag masła
- 2 łyżki śmietany 30 proc.
- 2 łyżeczki wody różanej
- szczypta różowego barwnika w paście
- 25 dag konfitury z róży
Sposób przygotowania:
1. Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Masło utrzyj z cukrem. Miksując, dodaj jajka. Przesiej mąkę i proszek, wlej sok z cytryny, mleko, dodaj 2/3 skórki z cytryny. Wymieszaj. Foremki wyłóż papilotkami i napełnij je ciastem do połowy. Piecz 25 minut w temperaturze 180°C.2. Masło na krem utrzyj z cukrem pudrem, dodaj śmietanę, wodę różaną i barwnik. Wszystko zmiksuj i nałóż do szprycy. Wystudzone babeczki udekoruj kremem, konfiturą i skórką z cytryny.Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny