Babeczki z owocami - Maciej Kuroń

Ciasto: 350 g mąki (ok. 2 szklanek), 150 g masła; 20 g drożdży; 200 ml mleka; 4 jajka; 50 g cukru; cukier waniliowy, szczypta soli.

Do nasączenia: skórka otarta z cytryny; 75 ml rumu; 125 ml białego wina; 250 ml wody; 150 g cukru. Do przybrania: 250 g różnych owoców świeżych lub z kompotu; 250 ml śmietany 30%; 50 g płatków migdałowych; 50 g czekolady.

Reklama

Mleko lekko podgrzewamy dodajemy pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Masło topimy i odstawiamy do ostudzenia. Mąkę z solą przesiewamy do miski i wlewamy do niej rozczyn drożdżowy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy ją do mąki, wlewamy ostudzone masło i wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do tych babeczek najlepiej jest użyć foremek o gładkich ściankach z tzw.: kominkiem w środku. Foremki smarujemy masłem i delikatnie posypujemy mąką. Nakładamy ciasto do połowy wysokości i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Następnie wkładamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczemy 30 minut. Przygotowujemy syrop do nasączania: podgrzewamy wodę z cukrem, skórką z cytryny, rumem i białym winem. Czekamy, aż cukier całkiem się roztopi. Gdy babeczki ostygną układamy je na dużym półmisku i nasączamy syropem. Ubijamy śmietanę i nakładamy na każdą babeczkę trochę bitej śmietany (najlepiej przy pomocy szprycy z ozdobną końcówką) oraz osączone owoce z kompotu lub świeże. Dodatkowo można ciastka posypać płatkami migdałowymi lub tartą czekoladą.Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów" Macieja Kuronia, publikacji wydawnictwa Jacek Santorski & CO.

Dowiedz się więcej na temat: ciastka

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje