Babeczki z sałatką
Sałatka podana w takich sposób będzie hitem każdej imprezy. Wystarczy wziąć babeczkę do ręki i rozkoszować się jej smakiem.

Składniki
- babeczki:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 2 łyżki ciepłej wody
- sałatka:
- 3 jajka
- 20 dag szynki
- 1 cebula
- 2 ogórki konserwowe
- natka pietruszki
- czerwona papryka
- majonez
- sól, pieprz
20 porcji
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto posiekaj nożem, a następnie szybko zagnieć. Owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 min.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj, wylep nim foremki na babeczki. Piecz w temperaturze 170 st. C przez 12-15 min - aż delikatnie się zarumienią.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Dodaj podobnie pokrojoną szynkę, obraną i poszatkowaną cebulę oraz posiekane ogórki konserwowe.
Składniki sałatki połącz z 1-2 łyżkami majonezu, dopraw do smaku solą, pieprzem i łyżką posiekanej natki.