Turecka mizeria: prosty sposób na orzeźwienie w upalne dni!
Turecka mizeria z ogórków i cebuli to prawdziwa uczta dla podniebienia, którą pokochasz od pierwszego kęsa. Połączenie chrupiących ogórków, soczystej cebuli i świeżych ziół sprawia, że ta sałatka to idealna opcja na ciepłe, letnie dni, ale też świetny dodatek do grilla!

Ogórek - naturalne orzeźwienie
Ogórek to idealne warzywo na letnie, gorące dni. Ma niską kaloryczność, a zarazem dostarcza cennych minerałów, niezbędnych zwłaszcza w upały. Przed nami majówka, czyli czas grillowania - a to zazwyczaj wiąże się ze sporą ilością mięsa na talerzu i większym spożyciem soli. Tym bardziej warto pamiętać o przygotowaniu lekkiej sałatki z ogórków i mięty, która będzie idealnym dodatkiem do ciężkich mięs.
Myślisz, żeby przygotować klasyczną mizerię? A może pora na kulinarną odmianę? Sięgnij po mizerię po turecku - lekką, orzeźwiającą i pełną smaku alternatywę dla tradycyjnej wersji. Chrupiące ogórki, wyrazista czerwona cebula i świeża mięta tworzą duet idealny. Ta sałatka nie tylko odświeży każdego grilla, ale będzie też doskonałym dodatkiem do letnich obiadów. Szczególnie docenisz ją w upalne dni - ochłodzenie gwarantowane!
Przepis na mizerię po turecku
Składniki:
- 8 ogórków gruntowych lub 4 długie szklarniowe
- 1 czerwona cebula
- 250 g jogurtu greckiego
- mały pęczek koperku
- garść świeżych listków mięty
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 1-2 łyżki oliwy
- 2-3 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru lub miodu
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Posól je lekko i odstaw na około 10 minut, aby puściły sok. Następnie odciśnij nadmiar wody.
- Cebulę pokrój w cienkie piórka, koperek i miętę drobno posiekaj.
- W dużej misce połącz ogórki, cebulę, koperek i miętę.
- W osobnym naczyniu przygotuj sos: wymieszaj jogurt grecki, sok z cytryny, oliwę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, cukrem i pieprzem.
- Połącz sos z ogórkami i dokładnie wymieszaj.
- Przed podaniem schłodź sałatkę w lodówce przez co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły. Możesz przygotować sałatkę dzień wcześniej.Turecka