Turecka mizeria: prosty sposób na orzeźwienie w upalne dni!

Przepyszna mizeria po turecku, z miętą, czerwoną cebulą i jogurtem greckim
Przepyszna mizeria po turecku, z miętą, czerwoną cebulą i jogurtem greckimCanvaProINTERIA.PL

Ogórek - naturalne orzeźwienie

Przepis na mizerię po turecku

  • 8 ogórków gruntowych lub 4 długie szklarniowe
  • 1 czerwona cebula
  • 250 g jogurtu greckiego
  • mały pęczek koperku
  • garść świeżych listków mięty
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru lub miodu
  • świeżo mielony pieprz
  1. Ogórki umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Posól je lekko i odstaw na około 10 minut, aby puściły sok. Następnie odciśnij nadmiar wody.
  2. Cebulę pokrój w cienkie piórka, koperek i miętę drobno posiekaj.
  3. W dużej misce połącz ogórki, cebulę, koperek i miętę.
  4. W osobnym naczyniu przygotuj sos: wymieszaj jogurt grecki, sok z cytryny, oliwę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, cukrem i pieprzem.
  5. Połącz sos z ogórkami i dokładnie wymieszaj.
  6. Przed podaniem schłodź sałatkę w lodówce przez co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły. Możesz przygotować sałatkę dzień wcześniej.Turecka
Fotograf kobiet: Są fenomenalne, różne, powinny rządzić światemINTERIA.PL