Babeczki ziemniaczano-szpinakowe
Zdrowe i smaczne.

Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,- 1/3 szklanki mleka,- 4 łyżki masła,- 2 żółtka,- 0,3 kg mrożonego szpinaku w liściach,- 1 ząbek czosnku,- 1 łyżka siekanej cebuli,- 1 mała czerwona papryka,- sól, pieprz,- gałka muszkatołowa,- tłuszcz do wysmarowania foremek
Przygotowanie:
Szpinak po rozmrożeniu odsączyć z wody. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na 2 łyżkach masła. Dodać szpinak, smażyć kilka minut, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, schłodzić. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki przecisnać przez praskę lub dokładnie ugnieść. Dodać mleko, żółtko i 2 łyżki miękkiego masła. Doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Masę ziemniaczaną podzielić na 3 części. Jedną pozostawić. Do drugiej dodać paprykę, a trzecią wymieszać ze szpinakiem. Foremki wysmarować tłuszczem i nakładać na przemian masy ziemniaczane. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku. Czas zależy od wielkości foremek. 20 min do 40. Czas przygotowania 1h 15min. Przepis na 8 osób.