Babeczki ziemniaczano-szpinakowe
Zdrowe i smaczne.
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 1/3 szklanki mleka,
- 4 łyżki masła,
- 2 żółtka,
- 0,3 kg mrożonego szpinaku w liściach,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka siekanej cebuli,
- 1 mała czerwona papryka,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- tłuszcz do wysmarowania foremek
Przygotowanie:
Szpinak po rozmrożeniu odsączyć z wody. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na 2 łyżkach masła. Dodać szpinak, smażyć kilka minut, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, schłodzić. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki przecisnać przez praskę lub dokładnie ugnieść. Dodać mleko, żółtko i 2 łyżki miękkiego masła. Doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Masę ziemniaczaną podzielić na 3 części. Jedną pozostawić. Do drugiej dodać paprykę, a trzecią wymieszać ze szpinakiem. Foremki wysmarować tłuszczem i nakładać na przemian masy ziemniaczane. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku. Czas zależy od wielkości foremek. 20 min do 40. Czas przygotowania 1h 15min. Przepis na 8 osób.