Babka ajerkoniakowa

Pyszna i słodka, a przy tym pięknie wygląda.

Babkę można udekorować wg własnego gustu
Babkę można udekorować wg własnego gustu123RF/PICSEL

Masło stop w garnku, odstaw do wystudzenia. Jajka z cukrem utrzyj na puszystą, gęstą masę. Wprost do masy jajecznej przesiej oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodaj zapach waniliowy i dokładnie wszystko wymieszaj. Kiedy składniki dobrze się połączą, powoli dolewaj masło i ajerkoniak, stale mieszając masę mikserem. Domieszaj rodzynki oraz pokrojone kandyzowane owoce.

Formę z kominkiem posmaruj tłuszczem, oprósz odrobiną mąki. Napełnij ciastem, wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz około godziny, na ładny rumiany kolor.

Gotowe ciasto przestudź 10 minut w formie, następnie przełóż na kratkę kuchenną, zostaw do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie przygotuj lukier: cukier puder utrzyj z ajerkoniakiem.

Gotowym lukrem oblej babkę. Wierzch udekoruj kandyzowaną skórką z pomarańczy.

Wersja odchudzona

Ubij 1 szkl. białek i dodaj pozostałe składniki (bez bakalii). Jeśli chcesz by ciasto było jeszcze mniej kaloryczne, lukier zastąp polewą z jogurtu: wymieszaj 3 łyżki mleka w proszku z odrobiną słodzika. Dolej tyle jogurtu naturalnego, by polewa była odpowiednio gęsta.

Ciasto czeskieInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas