Reklama

Reklama

Babka ajerkoniakowa

Pyszna i słodka, a przy tym pięknie wygląda.

Czas przyrządzenia: 85 minut
Składniki dla: 12

Składniki na ciasto

  • 1 kostka (25 dag) masła
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 ml ajerkoniaku
  • po 10 dag rodzynek oraz pokrojonych w kostkę kandyzowanych owoców
  • 1 fiolka waniliowego zapachu do ciasta
  • tłuszcz i mąka do formy

Składniki na lukier

  • 1 szkl. cukru pudru
  • 4–5 łyżek ajerkoniaku

Masło stop w garnku, odstaw do wystudzenia. Jajka z cukrem utrzyj na puszystą, gęstą masę. Wprost do masy jajecznej przesiej oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodaj zapach waniliowy i dokładnie wszystko wymieszaj. Kiedy składniki dobrze się połączą, powoli dolewaj masło i ajerkoniak, stale mieszając masę mikserem. Domieszaj rodzynki oraz pokrojone kandyzowane owoce.

Reklama

Formę z kominkiem posmaruj tłuszczem, oprósz odrobiną mąki. Napełnij ciastem, wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz około godziny, na ładny rumiany kolor.

Gotowe ciasto przestudź 10 minut w formie, następnie przełóż na kratkę kuchenną, zostaw do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie przygotuj lukier: cukier puder utrzyj z ajerkoniakiem.

Gotowym lukrem oblej babkę. Wierzch udekoruj kandyzowaną skórką z pomarańczy.

Wersja odchudzona

Ubij 1 szkl. białek i dodaj pozostałe składniki (bez bakalii). Jeśli chcesz by ciasto było jeszcze mniej kaloryczne, lukier zastąp polewą z jogurtu: wymieszaj 3 łyżki mleka w proszku z odrobiną słodzika. Dolej tyle jogurtu naturalnego, by polewa była odpowiednio gęsta.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje