Babka ajerkoniakowa
Pyszna i słodka, a przy tym pięknie wygląda.

Składniki
na ciasto
- 1 kostka (25 dag) masła
- 5 jajek
- 1 szkl. cukru
- 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 ml ajerkoniaku
- po 10 dag rodzynek oraz pokrojonych w kostkę kandyzowanych owoców
- 1 fiolka waniliowego zapachu do ciasta
- tłuszcz i mąka do formy
na lukier
- 1 szkl. cukru pudru
- 4–5 łyżek ajerkoniaku
Masło stop w garnku, odstaw do wystudzenia. Jajka z cukrem utrzyj na puszystą, gęstą masę. Wprost do masy jajecznej przesiej oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodaj zapach waniliowy i dokładnie wszystko wymieszaj. Kiedy składniki dobrze się połączą, powoli dolewaj masło i ajerkoniak, stale mieszając masę mikserem. Domieszaj rodzynki oraz pokrojone kandyzowane owoce.
Formę z kominkiem posmaruj tłuszczem, oprósz odrobiną mąki. Napełnij ciastem, wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz około godziny, na ładny rumiany kolor.
Gotowe ciasto przestudź 10 minut w formie, następnie przełóż na kratkę kuchenną, zostaw do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie przygotuj lukier: cukier puder utrzyj z ajerkoniakiem.
Gotowym lukrem oblej babkę. Wierzch udekoruj kandyzowaną skórką z pomarańczy.
Wersja odchudzona
Ubij 1 szkl. białek i dodaj pozostałe składniki (bez bakalii). Jeśli chcesz by ciasto było jeszcze mniej kaloryczne, lukier zastąp polewą z jogurtu: wymieszaj 3 łyżki mleka w proszku z odrobiną słodzika. Dolej tyle jogurtu naturalnego, by polewa była odpowiednio gęsta.