Babka cytrynowa z lukrem
Babkę możesz zrobić z pysznym lukrem, lub posypać ją otartą skórką z cytryny.
1. Jajka wbij do miski. Dodaj cukier i rdzeń wydrążony z laski wanilii. Ubij wszystkie składniki mikserem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodaj uprzednio przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Na małym ogniu rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia.
2. Cytryny sparz, osusz, zetrzyj skórkę. Z miąższu wyciśnij sok. Skórkę i sok z cytryny dodaj razem ze stopionym masłem do ucieranej masy. Formę z kominkiem posmaruj masłem i delikatnie oprósz tartą bułką.
3. Przygotowaną foremkę napełnij ciastem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180° C. Piecz około godziny. Przed wyjęciem sprawdź, czy ciasto jest już upieczone, nakłuwając je patyczkiem, który powinien być suchy.
4. Przygotuj lukier: przesiany cukier puder ucieraj powoli, wlewając sok cytrynowy i 2-3 łyżki wrzątku. Następnie dodaj kurkumę lub barwnik spożywczy. Przygotowanym lukrem posmaruj zupełnie już wystudzoną babkę.