Babka czekoladowo-orzechowa - Bernadeta
na ciasto: 20 dag mąki, 15 dag orzechów laskowych, 4 jaja, 15 dag masła, 15 dag cukru, 10 dag czekolady deserowej, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat rumowy; na poncz: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, łyżka spirytusu lub rumu; do dekoracji: gotowa polewa czekoladowa
Wykonanie:
Orzechy zemleć (kilkanaście odłożyć do dekoracji), uprażyć na suchej patelni. Do mąki dodać proszek, miękki tłuszcz, posiekać, wsypać cukier i cukier waniliowy, wbić jaja i ucierać. Następnie dodać aromat, czekoladę i orzechy.
Ciasto wyłożyć do formy na babkę. Piec 60 minut w temp. 170-180 st. C.
Kawę rozpuścić w 1/2 szklanki przegotowanej gorącej wody. Wystudzić, dodać alkohol.
Upieczone ciasto po 10 minutach nasączyć ponczem.
Wystudzone ciasto polać polewą i posypać orzechami laskowymi.