Babka limonkowa

Delikatna i smaczna.

Babka limonkowa
Babka limonkowamateriały prasowe

Składniki

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki oleju
  • cytryna
  • limonka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- lukier

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok z limonki

Sposób przygotowania

1. Białka ubij z solą na sztywną pianę. Dodaj cukier, żółtka i zmiksuj. Oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawaj do masy, cały czas miksując. 

2. Wlej olej, sok z limonki, wrzuć skórkę z cytryny. Wymieszaj. Ciasto wylej do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40 minut w temp. 175°C. Cukier puder rozetrzyj z sokiem z połowy limonki, polej ciasto.

Dobry Tydzień
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?