Babka limonkowa
Delikatna i smaczna.

Składniki
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki oleju
- cytryna
- limonka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- lukier
- 3/4 szklanki cukru pudru
- sok z limonki
Sposób przygotowania
1. Białka ubij z solą na sztywną pianę. Dodaj cukier, żółtka i zmiksuj. Oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawaj do masy, cały czas miksując.
2. Wlej olej, sok z limonki, wrzuć skórkę z cytryny. Wymieszaj. Ciasto wylej do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40 minut w temp. 175°C. Cukier puder rozetrzyj z sokiem z połowy limonki, polej ciasto.