Babka marmurkowa
Delikatny deser, w sam raz do kawy.

Składniki
- 25 dag masła
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 3/4 szklanki drobnego
- cukru do wypieków
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej lub mielonej
- lukier
- pół szklanki cukru pudru
- 5 kropli aromatu kawowego
Sposób przygotowania
1. Mąki przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka, wsyp mąki i wymieszaj. Ciasto podziel na 2 części. Kawę rozpuść w 3 łyżkach wody. Dodaj do połowy masy. 2. Formę z kominkiem natłuść masłem i oprósz mąką. Na dno wlej masę kawową, a na nią wylej jasną. Delikatnie wymieszaj widelcem, by powstał efekt marmurka. Piecz około 45 minut w temp. 160 st. C. Cukier rozetrzyj z 3 łyżkami wody, dodaj aromat. Babkę polej lukrem.