Babka marmurkowa

Delikatny deser, w sam raz do kawy.

Składniki

  • 25 dag masła
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego
  • cukru do wypieków
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej lub mielonej

Składniki - lukier

  • pół szklanki cukru pudru
  • 5 kropli aromatu kawowego

Sposób przygotowania

1. Mąki przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka, wsyp mąki i wymieszaj. Ciasto podziel na 2 części. Kawę rozpuść w 3 łyżkach wody. Dodaj do połowy masy. 

2. Formę z kominkiem natłuść masłem i oprósz mąką. Na dno wlej masę kawową, a na nią wylej jasną. Delikatnie wymieszaj widelcem, by powstał efekt marmurka. Piecz około 45 minut w temp. 160 st. C. Cukier rozetrzyj z 3 łyżkami wody, dodaj aromat. Babkę polej lukrem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje