Babka pomarańczowa

Na wielkanocny stół.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

- 30 dag mąki
- 30 g drożdży
- 200 ml mleka
- 175 g masła
- 10 dag cukru
- 3 jajka
- 2 pomarańcze
- 1 białko jajka
- cukier puder

Przygotowanie: Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić w niej wgłębienie. Mleko lekko podgrzać, 1 łyżkę cukru rozetrzeć z drożdżami, wymieszać z mlekiem i wlać w zagłębienie w mące. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać ciepłe jajka, resztę cukru i rozpuszczone, ale nie gorące masło. Wyrobić ciasto rękami, aż będzie odstawało od stolnicy. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy i odstawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 50 min. Białko jajka utrzeć z cukrem pudrem, dodając tyle cukru, aby powstał lukier o konsystencji gęstej śmietany, polać babkę, dekorować pomarańczami. Czas przygotowania 2 h. Przepis na 10 osób.