Babka puchowa
Delikatna w smaku.

Składniki:
- 50 dag mąki pszennej, - 1/2 szklanki mleka,- 7 dag drożdży, 10 żółtek, - 15 dag cukru pudru, - 15 dag masła, - mały kieliszek rumu, - 20 dag kandyzowanych owoców, - 2 opakowania lukru
Przygotowanie:
1. Przygotować zaczyn: 25 dag pszennej mąki wsypać do miski, następnie sparzyć wrzącym mlekiem i bardzo dokładnie rozetrzeć, żeby nie było grudek. Przykryć i ochłodzić. Wówczas dodać 7 dag drożdży, ponownie wymieszać, miskę przykryć ściereczką i odstawić, żeby zaczyn wyrósł. 2. Żółtka ubić z cukrem pudrem na pulchny krem. Porcjami dodawać do zaczynu razem z pozostałą mąką i dokładnie wyrobić, by ciasto odstawało od miski i ręki. Dodać roztopione masło i rum. Ponownie ciasto dokładnie wyrobić. Na koniec dodać posiekane owoce. 3. Foremkę w kształcie babki posmarować tłuszczem. Przełożyć ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto prawie całkowicie wypełni formę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. C. Piec 50-60 minut. 4. Przygotować lukier wg przepisu na opakowaniu. Część zabarwić na różowo, część na ciemnoróżowo, a niewiele na żółto. Upieczoną i przestudzoną babkę polukrować najpierw różowym lukrem, gdy zastygnie ciemniejszym i na koniec udekorować żółtym. Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut 1 porcja: 450 kcal
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!