Babka puchowa

Delikatna w smaku.


Reklama


Składniki:

- 50 dag mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mleka,
- 7 dag drożdży, 10 żółtek,
- 15 dag cukru pudru,
- 15 dag masła,
- mały kieliszek rumu,
- 20 dag kandyzowanych owoców,
- 2 opakowania lukru

Przygotowanie:

1. Przygotować zaczyn: 25 dag pszennej mąki wsypać do miski, następnie sparzyć wrzącym mlekiem i bardzo dokładnie rozetrzeć, żeby nie było grudek. Przykryć i ochłodzić. Wówczas dodać 7 dag drożdży, ponownie wymieszać, miskę przykryć ściereczką i odstawić, żeby zaczyn wyrósł.
2. Żółtka ubić z cukrem pudrem na pulchny krem. Porcjami dodawać do zaczynu razem z pozostałą mąką i dokładnie wyrobić, by ciasto odstawało od miski i ręki. Dodać roztopione masło i rum. Ponownie ciasto dokładnie wyrobić. Na koniec dodać posiekane owoce.
3. Foremkę w kształcie babki posmarować tłuszczem. Przełożyć ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto prawie całkowicie wypełni formę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. C. Piec 50-60 minut.
4. Przygotować lukier wg przepisu na opakowaniu. Część zabarwić na różowo, część na ciemnoróżowo, a niewiele na żółto. Upieczoną i przestudzoną babkę polukrować najpierw różowym lukrem, gdy zastygnie ciemniejszym i na koniec udekorować żółtym.
Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut
1 porcja: 450 kcal

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | ciasta | Kuchnia świąteczna - Wielkanoc | baby

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje