Babka z makiem i kardamonem

Składniki
- po 5 dag pistacji, migdałów, orzechów włoskich i laskowych
- 10 dag cukru
- 1 figa
- 12 dag masła
- szczypta soli
- 1 op. cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 4 jajka
- 25 dag mąki pszennej
- 1 op. proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka
- 5 dag mielonego maku
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 10 dag płatków migdałowych
- tłuszcz do posmarowania foremki
- orzechy w karmelu i figa do dekoracji
10 porcji
Sposób przygotowania
1. Figę potnij w cienkie plasterki. Czekoladę posiekaj. Masło utrzyj z solą, kardamonem oraz cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta, domieszaj do niej jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z makiem. Wsyp do ucieranej masy. Wlej mleko. Dodaj rozdrobnioną czekoladę. Pistacje, migdały oraz orzechy laskowe i włoskie posiekaj, wrzuć do ciasta, przemieszaj.2. Foremkę posmaruj tłuszczem. Posyp płatkami migdałowymi i wyłóż plasterkami figi. Nałóż ciasto. Piecz ok. godziny w temp. 175 st. Wystudź. Udekoruj orzechami w karmelu i cząstkami figi.