Babka z morelami
Pyszne ciasto na Wielkanoc
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 30 dag jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- półtorej szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml oleju
- łyżka kakao
- 20 dag suszonych moreli
- kilka kropli olejku waniliowego
- łyżka mąki ziemniaczanej
Polewa:
- 1/3 kostki margaryny
- 4 łyżki cukru
- łyżka mleka
- łyżka kakao
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej do dekoracji
Przygotowanie:
1. Ciasto: żółtka utrzyj z cukrem. Mąkę przesiej, połącz z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsyp do masy jajecznej, wlej olej, olejek waniliowy i jogurt, wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ciasta, delikatnie połącz.
2. Morele pokrój w kostkę. Obtocz w mące ziemniaczanej. Ciasto wlej do natłuszczonej, posypanej bułką tartą formy. Ułóż morele. Piecz ok. 50 minut w temp. 180°C.
3. Polewa: margarynę, cukier, mleko i kakao gotuj kilka minut na małym ogniu, cały czas mieszając. Babkę ostudź, udekoruj polewą.