Babka z morelami

Pyszne ciasto na Wielkanoc

Babkę udekoruj polewą
Babkę udekoruj polewą123RF/PICSEL

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 30 dag jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • półtorej szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju
  • łyżka kakao
  • 20 dag suszonych moreli
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Polewa:

  • 1/3 kostki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka mleka
  • łyżka kakao
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej do dekoracji

Przygotowanie:

1. Ciasto: żółtka utrzyj z cukrem. Mąkę przesiej, połącz z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsyp do masy jajecznej, wlej olej, olejek waniliowy i jogurt, wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ciasta, delikatnie połącz.

2. Morele pokrój w kostkę. Obtocz w mące ziemniaczanej. Ciasto wlej do natłuszczonej, posypanej bułką tartą formy. Ułóż morele. Piecz ok. 50 minut w temp. 180°C.

3. Polewa: margarynę, cukier, mleko i kakao gotuj kilka minut na małym ogniu, cały czas mieszając. Babkę ostudź, udekoruj polewą.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas