Najprostsza zupa dyniowa. Wypróbuj ten przepis, a wyjdzie aromatyczna i aksamitna

Karolina Woźniak

Karolina Woźniak

Jak przygotować obłędną w smaku zupę dyniową?
Jak przygotować obłędną w smaku zupę dyniową?123RF/PICSEL

Dynia: owoc czy warzywo?

Ręka trzymająca pomarańczową dynię, obok której leży druga dynia na białym tle.
Dynia często króluje w jesiennym menuCanva ProINTERIA.PL

Właściwości dyni. Dlaczego warto ją jeść?

Najprostsza zupa dyniowa. Wypróbuj ten przepis, a goście poproszą o dokładkę

Zupa krem z dyni to idealne, rozgrzewające danie na jesień.
Zupa krem z dyni to idealne, rozgrzewające danie na jesień.123RF/PICSEL

Składniki

  • 70 dkg dyni obranej
  • dwie marchewki średniej wielkości
  • duża pietruszka
  • seler (korzeń)
  • czerwona papryka
  • czerwona cebula
  • duży ziemniak
  • trzy ząbki czosnku
  • 5 dkg masła
  • 500 ml bulionu
  • śmietana 30 proc. (ok. 100 ml)
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  1. Dynię, ziemniak, marchew, cebulę, pietruszkę i seler obierz i pokrój w kostkę. Paprykę obierz ze skórki i dodaj do reszty warzyw.
  2. Całość zalej bulionem i uzupełnij wodą ok. 1 cm ponad warzywa. Całość gotuj do miękkości. Podczas gotowania dodaj posiekany czosnek, szczyptę soli i masło.
  3. Gdy warzywa będą ugotowane, zblenduj je. Dodaj śmietanę i przypraw do smaku pieprzem i solą.
  4. Zupę nalej do talerzy i oprósz natką pietruszki. Gotowe!
"Ewa gotuje": Zupa dyniowa z kurkamiPolsat