Składniki: - 500 g mąki, - 150 g cukru, - 1 opakowanie cukru waniliowego, - szczypta soli, - 200 ml mleka, - 42 g drożdży, - 200g czerwonej porzeczki, - 150 g masła, - 3 jajka, - cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól wymieszać w misce. Mleko lekko podgrzać, rozpuścić drożdże. Zrobić zagłębienie w mące, wlać mleko, lekko wymieszać z mąką. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Tłuszcz roztopić i lekko przestudzić. Razem z jajkami dodać do ciasta i wyrabiać za pomocą robota kuchennego ok. 5 minut. Dodać obtoczone w mące porzeczki i lekko wyrobić. Formę natłuścić, wysypać bułką, ułożyć w niej ciasto i odstawić na 30-45 minut. Piec w 175 stopniach 60-65 minut. 15 minut przed końcem można ewentualnie przykryć. Wybić z formy i oprószyć cukrem pudrem. Czas przygotowania: 90 minut Jedna porcja zawiera: 1000 kJ/239 kcal