Bagietka z serem halloumi

Ser halloumi to rarytas pochodzący prosto z Cypru, gdzie jest produkowany i traktowany niemalże jako prawdziwe dobro narodowe. Nic dziwnego - to wyjątkowo smaczny produkt, który wytwarzany jest z mleka owczego, często z dodatkiem mleka koziego i krowiego oraz mięty.

Bagietka z halloumi
Bagietka z halloumi materiały prasowe

Ser halloumi  można spożywać solo lub jako dodatek do wielu dań - na surowo, w wersji smażonej lub grillowanej. Wykorzystanie sera halloumi jako dodatku do pełnej warzyw bagietki z sosem to sposób na przeniesienie się wprost do cypryjskich tawern.

Sposób przygotowania

1. Bagietki przekrawamy i pieczemy w piekarniku do momentu aż się lekko zarumienią.

2. Na rozgrzanym oleju smażymy ser halloumi pokrojony w cienkie plastry.

3. Na bagietki układamy rukolę, ser halloumi, paprykę, ogórek i polewamy sosem Roleski do frytek curry.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas