Bajka z mchu i paproci
Na bazie zielonej herbaty.
Składniki:
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki tortowej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 8 łyżek cukru
- kilka łyżek zielonej herbaty w proszku (matchy)
- 800 ml śmietany 36 proc.
- 25 dag serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
Przygotowanie:
1. Białka oddziel od żółtek. Ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej miksując dodawaj po łyżce cukru, a następnie po 1 żółtku. Mąki przesiej do masy, wymieszaj. Zieloną herbatę w proszku zalej niewielką ilością wody, wymieszaj lub zmiksuj. Część dodaj do ciasta, wymieszaj. Masę wlej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45 minut w 180˚C, wystudź w uchylonym piekarniku.
2. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem, miksując dodawaj porcje serka. Biszkopt przekrój, posmaruj bitą śmietaną. Udekoruj resztą zmiksowanej herbaty z cukrem pudrem.