Reklama

Bakaliowe ciasto twarogowe

Pieczenie ciast nie musi być drogą przez mękę ani skomplikowaną czynnością. Na dowód prezentujemy poniższy, bardzo prosty przepis. Dodatek twarogu sprawia, że wypiek jest przyjemnie wilgotny i nie będzie za szybko wysychał.

Składniki

  • 1 kostka twarogu półtłustego
  • 200 g miękkiego masła + do natłuszczenia formy i posmarowania wierzchu ciasta
  • 1/2 kg mąki krupczatki + do posypania formy
  • 2 całe jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 1 saszetka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g miksu bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, migdały)
  • starta skórka pomarańczy
  • opcjonalnie - zapach pomarańczowy do ciast

1. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, kilka kropli zapachu, miękkie masło, twaróg, cukier waniliowy, wbijamy dwa jajka. Łączymy wszystko razem i zagniatamy ciasto (będzie lekko lejące).

2. Bakalie siekamy, dodajemy do ciasta razem ze skórką pomarańczową, mieszamy.

3. Formę (keksówka lub forma do babki) do ciasta smarujemy masłem i wysypujemy mąką, umieszczamy w niej ciasto. Wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 70 min. (w opcji góra-dół).

4. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i smarujemy jego wierzch cienką warstwą masła, następnie posypujemy cukrem pudrem.

Reklama
INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy