Naukowcy przyjrzeli się jelitom. Ich mikrobiom wpływa na proces starzenia się
Nowe badania dotyczące naszego zdrowia i procesów starzenia się wskazują na związki przyczynowe pomiędzy mikrobiomem jelitowym a dosłownie setkami cech związanych z wiekiem. O nowych odkryciach informuje czasopismo naukowe "Aging-US".

Jelita drugim mózgiem organizmu. Wiele od nich zależy
Mikrobiom jelitowy, czyli zbiór mikroorganizmów żyjących w układzie pokarmowym, odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego i zdrowiu metabolicznym. Wraz z wiekiem mikrobiom ulega zmianom, co często prowadzi do zaburzeń równowagi związanych ze stanem zapalnym i chorobami przewlekłymi.
Federica Grosso, Daniela Zanetti i Serena Sanna z Instytutu Badań Genetycznych i Biomedycznych (IRGB) Narodowej Rady Badań Naukowych (CNR) we Włoszech odkryły nowe powiązania między mikrobiomem jelitowym a procesem starzenia.
Do przetestowania ponad 55 000 możliwych związków przyczynowo-skutkowych między cechami mikroflory jelitowej a wskaźnikami zdrowia związanymi z wiekiem wykorzystano randomizację mendlowską - metodę wykorzystującą dane genetyczne.
Jak się okazało, niektóre cechy mikrobiologiczne mogą wpływać przyczynowo na białka we krwi związane ze stanem zapalnym i zdrowiem serca. Odkrycia te mogą pomóc wyjaśnić, jak choroby związane z wiekiem, takie jak choroby układu sercowo-naczyniowego i zwyrodnienie plamki żółtej, są uwarunkowane zmianami w ekosystemie jelitowym.
Liczba związków zaskoczyła naukowców. Co mają wspólnego jelita z sercem?

W badaniu zidentyfikowano 91 istotnych związków przyczynowo-skutkowych. Wśród nich to, że wyższy poziom niektórych bakterii jelitowych był związany ze zwiększonym ryzykiem zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem. Kolejnym odkryciem był związek między szlakiem metabolicznym w jelitach, zwanym "degradacją nukleotydów purynowych II", a niższym poziomem apolipoproteiny M (ApoM), białka chroniącego przed chorobami serca. Wynik ten został potwierdzony danymi z niezależnego badania, co wzmacnia dowody naukowe.
Badanie ujawniło również, jak niektóre bakterie mogą wpływać na poziom białka w różny sposób w zależności od grupy krwi danej osoby. W szczególności u osób z grupą krwi A, niektóre mikroorganizmy jelitowe, które mogą rozkładać cukier zwany GalNAc, mogą wpływać na białka związane ze stanem zapalnym i zdrowiem układu sercowo-naczyniowego. Sugeruje to, że spersonalizowane podejście do leczenia chorób związanych z wiekiem może uwzględniać zarówno mikrobiom jelitowy, jak i czynniki genetyczne, takie jak grupa krwi.
Chociaż potrzebne są dalsze badania, aby w pełni zrozumieć zaangażowane szlaki biologiczne, wyniki te sugerują, że ukierunkowanie na mikrobiom jelitowy może pomóc opóźnić lub zmniejszyć stan zapalny i choroby związane z wiekiem. Badanie kładzie podwaliny pod przyszłe strategie terapeutyczne, które mogą obejmować dietę, probiotyki lub inne interwencje oparte na mikrobiomie.