Bakaliowe lato

Latem chętnie sięgamy po lekkie posiłki, które dodadzą nam energii, a jednocześnie orzeźwią w gorące dni. Doskonałym rozwiązaniem mogą być przekąski oraz desery z wykorzystaniem owoców sezonowych i ulubionych bakalii, które stanowią pożywną i wartościową przekąskę dla każdego. Poznaj wakacyjne inspiracje z wykorzystaniem najlepszej jakości suszonych owoców np. Bakalland i znajdź swój ulubiony przepis na bakaliowe lato!

Lody bakaliowe

Składniki:

  • 2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka migdałów łuskanych np. Bakalland
  • 1 łyżka orzechów włoskich Chandler np. Bakalland (delikatnie pokruszonych)
  • 3 suszone morele np. Bakalland
  • 1 łyżka posiekanych rodzynek bursztynowych np. Bakalland
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej np. Bakalland
  • 1 mała łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka startej czekolady deserowej
  • Ulubione bakalie np. Bakalland do ozdobienia gotowych porcji, np.: pistacje, migdał w płatkach bądź żurawina

Przygotowanie:

1. Śmietankę ubijamy na sztywno - to bardzo ważne, żeby masa śmietanowa nie była lejąca, ale gęsta i bardzo dobrze ubita. Jajko z żółtkami ucieramy z cukrem i powoli łączymy z ubitą wcześniej śmietaną.

Reklama

2. Powstałą masę dzielimy na cztery, równe części. Wedle uznania łączymy z przygotowanymi bakaliami - jedną z orzechami i migdałami, drugą z morelami i rodzynkami, trzecią ze startą czekoladą i skórką pomarańczową, a czwartą z kawą rozpuszczoną w małej ilości wody.

3. Tak przygotowane lody zamrażamy. Powinny postać w zamrażarce kilka godzin. Lody nakładamy do pucharków i ozdabiamy ulubionymi bakaliami.

Naleśniki z twarożkiem, orzechami i owocami

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

· 2 jajka

· 2 szklanki mleka

· 2 szklanki mąki

· 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

· 1 łyżeczka cukru waniliowego

· 2 łyżki cukru

Nadzienie:

· 250 g sera białego

· 4 łyżki jogurtu naturalnego

· 10 dag jagód lub borówek amerykańskich

· Garść migdałów np. Bakalland

· Garść orzechów włoskich np. Chandler Bakalland

· Garść suszonych, pokrojonych moreli oraz całej żurawiny np. Bakalland

Przygotowanie:

1. Składniki na ciasto mieszamy i smażymy naleśniki. Ser biały łączymy z jogurtem i mieszamy na gładką konsystencję. Dodajemy jagody, suszone morele, żurawinę oraz posiekane orzechy i migdały. Na każdą porcję naleśników nakładamy nadzienie. Naleśniki zwijamy.

2. Podawać możemy z ulubionym sosem albo cukrem pudrem. Dekorujemy bakaliami.

Marmolada czereśniowa z płatkami migdałowymi

Składniki:

  • 2 kilogramy wydrylowanych czereśni
  • 200 g cukru
  • 50 ml wody
  • 50 g płatków migdałowych np. Bakalland
  • 1 laska cynamonu i goździki dla smaku

Przygotowanie:

1. Cukier, goździki oraz laskę cynamonu zalewamy wodą i gotujemy aż cukier się rozpuści, a masa zgęstnieje. Wydrylowane i oczyszczone owoce zalewamy syropem cukrowym i gotujemy na małym ogniu, stale mieszając, aby owoce nie przywarły do dna garnka.

2. Gotujemy do momentu, jak masa zgęstnieje, a owoce staną się szkliste. Na koniec dodajemy płatki migdałowe Bakalland. Gotową marmoladę przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.

Dobra rada: przed zalaniem owoców syropem dobrze jest wyjąć goździki i cynamon, dzięki temu będziemy mieć większą kontrolę nad smakiem.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje