Bakaliowe lato
Latem chętnie sięgamy po lekkie posiłki, które dodadzą nam energii, a jednocześnie orzeźwią w gorące dni. Doskonałym rozwiązaniem mogą być przekąski oraz desery z wykorzystaniem owoców sezonowych i ulubionych bakalii, które stanowią pożywną i wartościową przekąskę dla każdego. Poznaj wakacyjne inspiracje z wykorzystaniem najlepszej jakości suszonych owoców np. Bakalland i znajdź swój ulubiony przepis na bakaliowe lato!
Lody bakaliowe
Składniki:
- 2 szklanki śmietanki kremówki
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka migdałów łuskanych np. Bakalland
- 1 łyżka orzechów włoskich Chandler np. Bakalland (delikatnie pokruszonych)
- 3 suszone morele np. Bakalland
- 1 łyżka posiekanych rodzynek bursztynowych np. Bakalland
- 1 łyżka skórki pomarańczowej np. Bakalland
- 1 mała łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka startej czekolady deserowej
- Ulubione bakalie np. Bakalland do ozdobienia gotowych porcji, np.: pistacje, migdał w płatkach bądź żurawina
Przygotowanie:
1. Śmietankę ubijamy na sztywno - to bardzo ważne, żeby masa śmietanowa nie była lejąca, ale gęsta i bardzo dobrze ubita. Jajko z żółtkami ucieramy z cukrem i powoli łączymy z ubitą wcześniej śmietaną.
2. Powstałą masę dzielimy na cztery, równe części. Wedle uznania łączymy z przygotowanymi bakaliami - jedną z orzechami i migdałami, drugą z morelami i rodzynkami, trzecią ze startą czekoladą i skórką pomarańczową, a czwartą z kawą rozpuszczoną w małej ilości wody.
3. Tak przygotowane lody zamrażamy. Powinny postać w zamrażarce kilka godzin. Lody nakładamy do pucharków i ozdabiamy ulubionymi bakaliami.
Naleśniki z twarożkiem, orzechami i owocami
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
· 2 jajka
· 2 szklanki mleka
· 2 szklanki mąki
· 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 łyżeczka cukru waniliowego
· 2 łyżki cukru
Nadzienie:
· 250 g sera białego
· 4 łyżki jogurtu naturalnego
· 10 dag jagód lub borówek amerykańskich
· Garść migdałów np. Bakalland
· Garść orzechów włoskich np. Chandler Bakalland
· Garść suszonych, pokrojonych moreli oraz całej żurawiny np. Bakalland
Przygotowanie:
1. Składniki na ciasto mieszamy i smażymy naleśniki. Ser biały łączymy z jogurtem i mieszamy na gładką konsystencję. Dodajemy jagody, suszone morele, żurawinę oraz posiekane orzechy i migdały. Na każdą porcję naleśników nakładamy nadzienie. Naleśniki zwijamy.
2. Podawać możemy z ulubionym sosem albo cukrem pudrem. Dekorujemy bakaliami.
Marmolada czereśniowa z płatkami migdałowymi
Składniki:
- 2 kilogramy wydrylowanych czereśni
- 200 g cukru
- 50 ml wody
- 50 g płatków migdałowych np. Bakalland
- 1 laska cynamonu i goździki dla smaku
Przygotowanie:
1. Cukier, goździki oraz laskę cynamonu zalewamy wodą i gotujemy aż cukier się rozpuści, a masa zgęstnieje. Wydrylowane i oczyszczone owoce zalewamy syropem cukrowym i gotujemy na małym ogniu, stale mieszając, aby owoce nie przywarły do dna garnka.
2. Gotujemy do momentu, jak masa zgęstnieje, a owoce staną się szkliste. Na koniec dodajemy płatki migdałowe Bakalland. Gotową marmoladę przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.
Dobra rada: przed zalaniem owoców syropem dobrze jest wyjąć goździki i cynamon, dzięki temu będziemy mieć większą kontrolę nad smakiem.