Bakaliowy chutney z dodatkiem chilli i pomidorów
Przygotuj już teraz, by w zimie cieszyć się tym niepowtarzalnym smakiem

Składniki
- 1 kg pomidorów bakaliowych
- 100 g Żurawiny z sokiem z granatu np. Bakalland
- 150 g Rodzynek bursztynowych np. Bakalland
- 100 g Moreli Całe owoce np. Bakalland
- 60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) np. Bakalland
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- Szczypta chilli
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek kroimy w drobną koskę i podsmażamy na patelni, następnie dodajemy bakalie i podsmażamy jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Do podsmażonych składników dodajemy pokrojone w koskę pomidory, wszystkie składniki gotujemy pod przykryciem przez ok. 25 minut do momentu aż połączą się z sobą. Gotowy chutney doprawiamy solą i pieprzem, aby jeszcze bardziej podbić smak dodajemy również szczyptę chilli. Następnie chutney przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez ok. 20 minut.