Bakłażanowa alkalizująca tarta tatin
Alkalizująca, antyoksydacyjna, wyszczuplająca.
Bakłażan jest owocem (tak, tak, owocem!), który uwielbiam. Po pierwsze: jego fioletowa skórka jest bardzo bogata w przeciwutleniacze. Po drugie: jest niskokaloryczny. Po trzecie: należy do grupy owoców i warzyw najmniej skażonych pestycydami.
Sposób przygotowania
1. Przygotuj ciasto: w dużej misce połącz mąkę z zakwasem, wsyp sól i tymianek. Następnie dodaj oliwę z oliwek i ciepłą wodę, powoli, tak by powstała nieklejąca się kula ciasta. Pozostaw je na 30 minut, przykryte ściereczką w cieple. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Cebulę pokrój w krążki, umyj bakłażany i również pokrój je w krążki.
2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmażaj cebulę i bakłażany przez 10 minut na średnim ogniu. Wlej syrop z agawy do formy do tarty i przełóż tam podsmażone warzywa. Rozwałkuj ciasto na podsypanym mąką blacie, a następnie rozłóż je na warzywach w ten sam sposób, jak się robi przy tartach tatin.
3. Wstaw do piekarnika na 40 minut. Przełóż tartę na duży talerz. Posyp szpinakiem baby, skrop oliwą, posyp orzeszkami piniowymi i szczyptą gomasio.
Trik: Nie popełniaj tego błędu i nie obieraj bakłażanów. W fioletowej skórce znajduje się najwięcej przeciwutleniaczy.