Bakłażanowe łódki z grilla
Teraz smakują najlepiej.
Składniki:
- 2 duże bakłażany
- 1 cebula
- 3 duże pomidory
- 40 dag wołowiny na gulasz
- 10 dag żółtego sera
- 10 dag zielonych oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki oliwy
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- kilka gałązek tymianku
Przygotowanie:
1. Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż i wydrąż. Łupinki posyp solą. Odstaw na 20 minut, a gdy puszczą sok, opłucz i dobrze osusz. Cebulę obierz, posiekaj. Wydrążony miąższ bakłażanów oraz pomidory pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę razem z mięsem. Dodaj miąższ bakłażanów, pomidory i koncentrat pomidorowy.
2. Przypraw do smaku przeciśniętym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Często mieszaj. Oliwki osącz z zalewy, pokrój w kosteczkę. Żółty ser grubo zetrzyj.
3. Farsz zdejmij z ognia, wymieszaj z oliwkami oraz serem. Ponownie przypraw. Wydrążone bakłażany napełnij farszem. Ułóż na tackach do grillowania. Postaw na rozgrzanym ruszcie. Grilluj ok. 35 minut. Udekoruj gałązkami tymianku.