Bakłażanowe wieżyczki
Bakłażany umyj, osusz, odetnij końce, resztę pokrój na 12 plasterków.
Składniki dla 4 osób:
- 2 małe bakłażany
- 6 pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 gałązki tymianku
- 4 łyżki oliwy
- 35-40 dag mozzarelli
- sól
- pieprz
- starty parmezan do posypania
Sposób przygotowania:
1. Bakłażany umyj, osusz, odetnij końce, resztę pokrój na 12 plasterków. Oprósz je solą i odłóż, by puściły gorzki sok. Pomidory umyj. Skórkę ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Włóż na chwilę do wrzątku, wyjmij, obierz ze skórki i oczyść z pestek. Miąższ pomidorów potnij na kawałki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce oliwy. Dodaj pomidory i duś ok. 20 minut, aż sos zgęstnieje. Mozzarellę pokrój na 12 plasterków.
2. Plastry bakłażanów opłucz, osusz, ew. ponownie lekko posól. Sos pomidorowy wymieszaj z posiekanym tymiankiem. Przypraw solą i pieprzem. Plasterki bakłażanów przełóż sosem oraz mozzarellą. Wieżyczki ustaw w żaroodpornym naczyniu. Skrop resztą oliwy. Zapiekaj 10-15 minut w temp. 200ºC. Posyp parmezanem.