Reklama

Reklama

Bakłażanowe wieżyczki

Bakłażany umyj, osusz, odetnij końce, resztę pokrój na 12 plasterków.

Składniki dla 4 osób:

  • 2 małe bakłażany
  • 6 pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki tymianku
  • 4 łyżki oliwy
  • 35-40 dag mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • starty parmezan do posypania

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Bakłażany umyj, osusz, odetnij końce, resztę pokrój na 12 plasterków. Oprósz je solą i odłóż, by puściły gorzki sok. Pomidory umyj. Skórkę ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Włóż na chwilę do wrzątku, wyjmij, obierz ze skórki i oczyść z pestek. Miąższ pomidorów potnij na kawałki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce oliwy. Dodaj pomidory i duś ok. 20 minut, aż sos zgęstnieje. Mozzarellę pokrój na 12 plasterków.

2. Plastry bakłażanów opłucz, osusz, ew. ponownie lekko posól. Sos pomidorowy wymieszaj z posiekanym tymiankiem. Przypraw solą i pieprzem. Plasterki bakłażanów przełóż sosem oraz mozzarellą. Wieżyczki ustaw w żaroodpornym naczyniu. Skrop resztą oliwy. Zapiekaj 10-15 minut w temp. 200ºC. Posyp parmezanem.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje