Wielkanocny sernik wyjdzie wilgotny i kremowy. Sekretem jest nietypowy dodatek

Natalia Jabłońska

Ten mało znany dodatek do sernika sprawi, że będzie puszysty jak nigdy
Ten mało znany dodatek do sernika sprawi, że będzie puszysty jak nigdy123RF/PICSEL

Idealny sernik na Wielkanoc. Wyjdzie delikatny i kremowy

Oto co się dzieje, gdy kroisz ciepły lub nawet gorący sernik. Jeśli nie zaczekasz i nie schłodzisz sernika w lodówce, wypiek z pewnością się nie uda.
Oto co się dzieje, gdy kroisz ciepły lub nawet gorący sernik. Jeśli nie zaczekasz i nie schłodzisz sernika w lodówce, wypiek z pewnością się nie uda.CanvaProINTERIA.PL

Sernik na Wielkanoc. Zwróć uwagę na składniki

  • około 1,5 łyżki ugotowanych i dokładnie rozgniecionych ziemniaków,
  • 8 jajek,
  • szklanka cukru pudru,
  • 35 g mąki krupczatki,
  • laska wanilii oraz
  • skórka z cytryny,
  • odrobina masła,
  • sól.
puszysty sernik
Piana z białek nada sernikowi lekkości i puszystości123RF/PICSEL

Jak przygotować perfekcyjny sernik? Krok po kroku

  1. Na początek twaróg należy zmielić i połączyć z ośmioma żółtkami, cukrem pudrem, mąką, ziemniakami, startą skórką z cytryny i wanilią. Na tym etapie do masy możemy również dodać rodzynki.
  2. Całość należy dokładnie wymieszać, aby uzyskać jednolitą masę.
  3. Następnie w oddzielnej misce ubija się białka (z czterech jajek) ze szczyptą soli, a uzyskaną pianę delikatnie łączy z masą serową.
  4. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy odrobiną mąki lub bułki tartej, aby ciasto nie przywierało.
  5. Masę przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
  6. Pieczenie trwa około godziny.ii
Czy nasze miasta są gotowe na demograficzne tsunami?INTERIA.PL