Wielkanocny sernik wyjdzie wilgotny i kremowy. Sekretem jest nietypowy dodatek

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Ten mało znany dodatek do sernika sprawi, że będzie puszysty jak nigdy
Ten mało znany dodatek do sernika sprawi, że będzie puszysty jak nigdy123RF/PICSEL

Idealny sernik na Wielkanoc. Wyjdzie delikatny i kremowy

Oto co się dzieje, gdy kroisz ciepły lub nawet gorący sernik. Jeśli nie zaczekasz i nie schłodzisz sernika w lodówce, wypiek z pewnością się nie uda.
Oto co się dzieje, gdy kroisz ciepły lub nawet gorący sernik. Jeśli nie zaczekasz i nie schłodzisz sernika w lodówce, wypiek z pewnością się nie uda.CanvaProINTERIA.PL

Sernik na Wielkanoc. Zwróć uwagę na składniki

  • około 1,5 łyżki ugotowanych i dokładnie rozgniecionych ziemniaków,
  • 8 jajek,
  • szklanka cukru pudru,
  • 35 g mąki krupczatki,
  • laska wanilii oraz
  • skórka z cytryny,
  • odrobina masła,
  • sól.
puszysty sernik
Piana z białek nada sernikowi lekkości i puszystości123RF/PICSEL

Jak przygotować perfekcyjny sernik? Krok po kroku

  1. Na początek twaróg należy zmielić i połączyć z ośmioma żółtkami, cukrem pudrem, mąką, ziemniakami, startą skórką z cytryny i wanilią. Na tym etapie do masy możemy również dodać rodzynki.
  2. Całość należy dokładnie wymieszać, aby uzyskać jednolitą masę.
  3. Następnie w oddzielnej misce ubija się białka (z czterech jajek) ze szczyptą soli, a uzyskaną pianę delikatnie łączy z masą serową.
  4. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy odrobiną mąki lub bułki tartej, aby ciasto nie przywierało.
  5. Masę przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
  6. Pieczenie trwa około godziny.ii
Czy nasze miasta są gotowe na demograficzne tsunami?INTERIA.PL