Od kuchni babci po restauracyjne stoły. 20 wyjątkowych przepisów na jajka

Najlepsze przepisy na dania z jajkami. Poznaj 20 inspiracji na pyszne śniadanie i nie tylko
Najlepsze przepisy na dania z jajkami. Poznaj 20 inspiracji na pyszne śniadanie i nie tylkoPeredniankina123RF/PICSEL

Idealne jajka w koszulkach

Tradycyjne kotlety jajeczne

  • 6 dużych jajek,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 3 łyżki masła klarowanego,
  • sól i pieprz,
  • dodatkowo: bułka tarta do panierowania.
Wegetariańskie kotlety
Kotlety jajeczne123RF/PICSEL
  1. Gotujemy 5 jajek na twardo. Następnie obieramy je, umieszczamy w dużej misce i rozgniatamy widelcem.
  2. Dodajemy pozostałe surowe jajko, sól i pieprz, natkę pietruszki i szczypiorek.
  3. Całość dokładnie mieszamy, a następnie formujemy 4 kotlety.
  4. Obtaczamy każdy z nich w bułce tartej i kładziemy na talerzu.
  5. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby lepiej się zbiły.
  6. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wykładamy kotlety na gorący tłuszcz i smażymy na średnim ogniu przez ok. 3 minuty z każdej strony.
  7. Zdejmujemy z patelni i podajemy gorące z ulubioną surówką lub sałatką.

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 50 g twardego sera mozzarella,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz.
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
Pasta jajeczna to doskonały pomysł na śniadanie123RF/PICSEL
  1. Jajka obrane ze skorupki umieszczamy w miseczce i rozgniatamy widelcem.
  2. Dodajemy posiekany szczypiorek i starty ser.
  3. Dodajemy majonez i musztardę i wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  4. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem i podajemy ze świeżym pieczywem oraz warzywami.

Jajka faszerowane z łososiem

  • 6 jajek,
  • 75 g wędzonego łososia,
  • 25 g parmezanu,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól i pieprz,
  • dodatkowo: natka pietruszki lub koperek do dekoracji.
  1. Jajka gotujemy na twardo, a następnie przelewamy zimną wodą. Obieramy je ze skorupki i przekrajamy na pół.
  2. Białka układamy na półmisku, a żółtka umieszczamy w misce i rozgniatamy widelcem. Drobno pokrojonego łososia oraz parmezan starty na tarce o drobnych oczkach przekładamy do żółtek.
  3. Dodajemy musztardę i majonez i dokładnie mieszamy wszystkie składniki farszu, aby stworzyły jednolite nadzienie.
  4. Na samym końcu doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Przekładamy do połówek białek.
  6. Na końcu ozdabiamy całość zieleniną.

Jajka z sosem holenderskim

  • 4 jajka,
  • 100 g masła klarowanego,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka zimnej wody,
  • biały pieprz,
  • sól.
  1. Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
  2. W misce umieszczamy żółtka, wodę oraz cytrynę.
  3. Dokładnie roztrzepujemy, a następnie umieszczamy miskę w kąpieli wodnej, czyli na garnku z gotującą się wodą.
  4. Ubijamy żółtka do momentu, aż będą białe i puszyste.
  5. Następnie zdejmujemy z garnka, ale nie przestajemy ubijać.
  6. Powoli dolewamy do nich masło klarowane w dalszym ciągu ubijając masę. Na końcu doprawiamy do smaku.
  7. Jajka gotujemy na miękko albo w koszulkach.

Tradycyjny, puszysty kogel-mogel

  • 2 jajka,
  • 6 łyżeczek cukru.
  1. Jajka sparzamy, a następnie oddzielamy żółtka od białek.
  2. Żółtka umieszczamy w kubku, dodajemy cukier (można zmniejszyć jego ilość) i mocno ucieramy łyżką na gładką masę. Będą gotowe, kiedy zmienią kolor na jaśniejszy, a cukier całkowicie się rozpuści.
  3. Jeśli mamy ochotę na jeszcze bardziej delikatny deser, pozostałe białka możemy ubić z odrobiną cukru na puszystą pianę.
  4. Następnie wystarczy stopniowo dodać je do kogla-mogla i delikatnie wymieszać. W ten sposób uzyskamy lżejszą strukturę tego klasycznego smakołyku.

Jajka zapiekane w awokado

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 jajka,
  • 1 plaster boczków,
  • łyżeczka posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz.
Jak najbardziej lubisz jeść jajka?
Jajka zapiekane w awokado123RF/PICSEL
  1. Umyte awokado przekrajamy na pół i wyjmujemy pestkę.
  2. Pogłębiamy otwór za pomocą łyżki, a następnie na jego dnie układamy plasterek boczku. Następnie wbijamy w otwór jajko, solimy i dodajemy pieprz.
  3. Awokado układamy w naczyniu żaroodpornym. Można użyć folii aluminiowej, aby było bardziej stabilne.
  4. Wstawiamy naczynie do pieca rozgrzanego do 200 st. C i pieczemy przez 15 minut, aż białko będzie ścięte, a żółtko nieco płynne.

Jajecznica z pieczarkami

  • 4 jajka,
  • 0,5 cebuli,
  • 50 g pieczarek,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • sól i pieprz.
Jak najbardziej lubisz jeść jajka?
Jajecznica z pieczarkami timolina123RF/PICSEL
  1. Cebulę siekamy, pieczarki oczyszczamy i kroimy na plasterki.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie wrzucamy cebulę.
  3. Smażymy do zeszklenia i dodajemy pieczarki.
  4. Kiedy odparuje z nich woda i nabiorą ładnego koloru, dodajemy jajka.
  5. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
  6. Kiedy jajka zetną się tak, jak lubimy, jajecznica jest gotowa do podania.
  7. Układamy ją na talerzu w towarzystwie świeżego pieczywa i ulubionych warzyw.

Chrupiąca zapiekanka jajeczna

  • 4 plastry boczku,
  • 9 jajek,
  • ½ szklanki mleka,
  • ½ szklanki tartego ser,
  • ½ szklanki śmietany 18 proc.,
  • 1 cebula,
  • 1 zielona papryka,
  • pęczek szczypioru,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa.
  1. Plastry boczku rozkładamy na zimnej patelni i zaczynamy ją rozgrzewać.
  2. Kiedy mięso będzie rumiane i chrupiące zdejmujemy je i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
  3. Cebulę i paprykę kroimy w grubą kostkę, a szczypiorek siekamy.
  4. Do miski wbijamy jajka i ubijamy je delikatnie, tylko do momentu, aż utworzy się pianka. Dodajemy mleko, śmietanę, ser, pokrojone warzywa, sól i pieprz do smaku.
  5. Wszystko mieszamy.
  6. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, a następnie wlewamy do niego przygotowaną masę.
  7. Górę posypujemy pokruszonym boczkiem albo szczypiorkiem i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C na 40-45 minut.

Kotlety jajeczne z warzywami

  • 6 dużych jajek,
  • 1 cebula,
  • 1 duża marchewka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść natki pietruszki,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu,
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • olej do smażenia.
  1. Cebulę drobno siekamy, marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę.
  2. Pietruszkę drobno kroimy.
  3. Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i ubijamy na puszystą masę.
  4. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Ponownie mieszamy do połączenia składników.
  5. Na końcu dodajemy warzywa i ponownie mieszamy.
  6. Przechodzimy do smażenia. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wykładamy za pomocą łyżki porcje ciasta.
  7. Smażymy z każdej strony przez 2-3 minuty do zarumienienia, po czym zdejmujemy z patelni i wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące z ulubionym sosem.

Omlet po hiszpańsku

  • 8 ziemniaków,
  • 8 jajek,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g tartego sera,
  • rozmaryn,
  • papryka słodka,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.
Hiszpański omlet
Hiszpański omlet123RF/PICSEL
  1. Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Możemy podgotować je w wodzie przez ok. 5 minut, aby były al dente. Odcedzamy.
  2. Cebulę kroimy w półplasterki, czosnek siekamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy ziemniaki, cebulę oraz czosnek. Podsmażamy do zarumienienia.
  4. Do miseczki rozbijamy jajka, dodajemy przyprawy, ser oraz sól i pieprz i roztrzepujemy widelcem.
  5. Kiedy składniki na patelni będą miękkie i zarumienione, przelewamy masę jajeczną i smażymy na małym lub średnim ogniu.
  6. Aby przyspieszyć proces możemy przykryć omlet pokrywką.
  7. Po 5-7 minut obracamy go i smażymy jeszcze kolejne 3-5 minut.
  8. Na końcu przekładamy na duży talerz, kroimy i podajemy gorący.

Menemen - turecka szakszuka

  • 6 jajek,
  • 2 duże pomidory,
  • 1 papryka,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • ½ łyżeczki oregano,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki oliwy.
Menemen - jajecznica po turecku
Menemen - jajecznica po turecku123RF/PICSEL
  1. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, pomidory wyparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  2. Rozgrzewamy na patelni oliwę, a następnie stopniowo wrzucamy na nią cebulę, paprykę i pomidory.
  3. Na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko smażymy razem do momentu aż warzywa zmiękną, a nadmiar soku odparuje.
  4. Doprawiamy wszystko za pomocą przypraw, soli i pieprzu.
  5. Dodajemy jajka i mieszamy. Kiedy będą ścięte tak jak lubimy, danie jest gotowe do podania.

Sycący omlet chłopski

  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka mleka,
  • 2-3 plasterki szynki,
  • 2-3 plastry surowego boczku wędzonego,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 łyżka tartego sera,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz.
  1. Oddzielamy białko od żółtka. Białka ubijamy z odrobiną soli na puszystą pianę. W osobnej misce łączymy żółtko, mąkę, mleko, sól oraz pieprz.
  2. Miksujemy do połączenia.
  3. Następnie dodajemy do nich drobno pokrojoną szynkę, boczek i paprykę. Delikatnie mieszamy.
  4. Na końcu do masy dodajemy pianę z białek i ponownie bardzo delikatnie łączymy ją z masą.
  5. Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie wylewamy ciasto. Smażymy z obu stron do zarumienienia.

Omlet cesarski na słodko

  • 125 g mąki pszennej,
  • 125 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • dodatkowo: cukier puder i ulubione powidła lub dżem.
  1. Białka oddzielamy od żółtek. Do miski wrzucamy żółtka, mąkę, mleko i cukier waniliowy i dokładnie mieszamy.
  2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  3. Dodajemy do masy z żółtkami i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki.
  4. Na patelni rozpuszczamy masło. Kiedy zacznie skwierczeć zbieramy powstałą pianę i rozprowadzamy resztę masła po całej patelni.
  5. Wylewamy masę na omlet i smażymy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Kiedy się zarumieni, przewracamy na drugą stronę i dosmażamy przez 2-3 minuty.

Jajka w sosie koperkowym

  • 8 jajek,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 szklanka śmietanki 30 proc.,
  • dwie szklanki bulionu,
  • pęczek koperku,
  • sól i pieprz.
Jajka w sosie koperkowym
Jajka w sosie koperkowym123RF/PICSEL
  1. Jajka gotujemy na twardo, a w międzyczasie przygotowujemy sos.
  2. Koperek drobno szatkujemy.
  3. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Od razu energicznie mieszamy. Po minucie dodajemy bulion.
  4. Całość zagotowujemy, a następnie wyłączamy ogień, aby baza na sos lekko przestygła. Wtedy dodajemy śmietankę oraz posiekany koperek i ponownie doprowadzamy płyn do wrzenia.
  5. Ugotowane jajka obieramy ze skorupki i wrzucamy do sosu. Możemy również pokroić je na ćwiartki, ułożyć na talerzu i polać gorącym sosem.

Jajka pod pierzynką

  • 4 jajka,
  • 40 g majonezu,
  • 60 g szynki konserwowej,
  • 2 łyżki marynowanych pieczarek,
  • pół cebuli,
  • 1 ogórek kiszony,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz.
  1. Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy na pół.
  2. Oddzielamy żółtka, a białka układamy na półmisku.
  3. Do miski dodajemy żółtka.
  4. Szynkę, pieczarki marynowane, cebulę i ogórka kroimy w drobną kostkę, a następnie dodajemy do żółtek.
  5. Dorzucamy również majonez i mieszamy do uzyskania jednolitego farszu.
  6. Na końcu nadziewamy nim rozłożone wcześniej białka.

Sałatka z jajkiem i porem

  • 1 biała część pora o długości ok. 20 cm,
  • 1 mała puszka kukurydzy,
  • 4 jajka na twardo,
  • 1 świeży duży ogórek,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz.
  1. Pora myjemy, suszymy i kroimy na cieniutkie półplasterki. Przekładamy do miski, solimy i wyciskamy w rękach, aby zmiękł i puścił nadmiar soku.
  2. Jajka obieramy i kroimy w kostkę.
  3. Podobnie postępujemy z ogórkiem.
  4. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
  5. Tak przygotowane składniki dodajemy do pora.
  6. Na końcu dorzucamy majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  7. Wszystko razem mieszamy i wstawiamy do lodówki na pół godziny, aby smaki się przegryzły. Po tym czasie sałatka jest gotowa do podania.

Białkowo-tłuszczowy omlet ze szpinakiem

  • 100 g świeżego szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • 30 g sera pleśniowego,
  • 4 jajka,
  • 50 ml mleka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • sól i pieprz.
  1. Szpinak myjemy i osuszamy.
  2. Cebule i czosnek obieramy ze skórki i drobno kroimy.
  3. Ser kroimy w grubszą kostkę.
  4. Na patelni rozpuszczamy masło, a następnie wrzucamy cebulę. Kiedy się zeszkli dorzucamy czosnek i szpinak. Smażymy do momentu, kiedy większość wody odparuje, a liście szpinaku zmiękną.
  5. Doprawiamy je pieprzem i solą i zdejmujemy z patelni.
  6. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, szczyptę soli i pieprzu.
  7. Energicznie mieszamy, a na samym końcu dodajemy mąkę.
  8. Ponownie mieszamy do połączenia składników.
  9. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę masła i wylewamy masę jajeczną. Smażymy pod przykryciem po 2-3 minuty z każdej strony.
  10. Zdejmujemy omlet z patelni i rozkładamy na nim szpinak oraz pokrojony wcześniej ser. Składamy omlet na pół i ponownie układamy na patelni, aby delikatnie się przyrumienił, a ser rozpuścił.
  11. Po 2-3 minutach zdejmujemy z patelni i serwujemy gorący.

Jajka po turecku z jogurtem

  • 2 jajka,
  • 150 g jogurtu greckiego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • posiekana kolendra lub natka pietruszki,
  • sól i pieprz.
Jajka po turecku - wyglądają efektownie, smakują obłędnie i są bardzo proste do przygotowania
Jajka po turecku - wyglądają efektownie, smakują obłędnie i są bardzo proste do przygotowania123RF/PICSEL
  1. Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, pieprz i sól.
  2. Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Jajka gotujemy w koszulkach.
  4. Przed podaniem jogurt umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, aby lekko go podgrzać.
  5. Następnie układamy na nim jajka, posypujemy pietruszką lub kolendrą i podajemy z ulubionym pieczywem, a także garścią pomidorków koktajlowych.

Rozgrzewająca szakszuka ze świeżymi pomidorami

  • 5 pomidorów,
  • 2-3 jajka,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 0,5 cebuli,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • sól.
  1. Pomidory wyparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  2. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie wrzucamy cebulę.
  4. Kiedy się zeszkli, dodajemy czosnek, pomidory, pieprz cayenne oraz sól.
  5. Podsmażamy całość przez 5 minut, a następnie szpatułką robimy delikatne wgłębienie, w które wbijamy jajka.
  6. Przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na 4-5 minut.
  7. Całość będzie gotowa do podania, kiedy białko się zetnie, a żółtko w dalszym ciągu będzie płynne.Sekre
„Ewa gotuje”: Sałatka jajeczna z ogórkiemPolsat