Od kuchni babci po restauracyjne stoły. 20 wyjątkowych przepisów na jajka
Jajka, niezależnie od pory dnia, potrafią stać się głównym składnikiem wielu pysznych dań. Przedstawiamy 20 inspirujących przepisów, od klasycznych śniadań po wykwintne kolacje.

Spis treści:
Idealne jajka w koszulkach
Jajka w koszulkach są często kluczowym składnikiem dań. Z tego powodu warto mieć sprawdzony sposób na ich przygotowanie.
Potrzebny będzie dość duży garnek. Wypełniamy go wodą i dodajemy do niego odrobinę octu. Całość zagotowujemy. Jajko z kolei rozbijamy do miseczki, ponieważ łatwiej nam będzie w ten sposób wrzucić je równomiernie do wody. Kiedy woda się już zagotuje tworzymy w niej wir, mieszając. Następnie w sam środek wrzucamy możliwe z jak najmniejszej odległości jajko. Gotujemy je przez 3 minuty, a następnie ostrożnie wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej. W ten sposób będziemy mieć pewność, że białko jest ścięte, a środek płynny.
Tradycyjne kotlety jajeczne
Składniki:
- 6 dużych jajek,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
- 3 łyżki masła klarowanego,
- sól i pieprz,
- dodatkowo: bułka tarta do panierowania.

Sposób przygotowania:
- Gotujemy 5 jajek na twardo. Następnie obieramy je, umieszczamy w dużej misce i rozgniatamy widelcem.
- Dodajemy pozostałe surowe jajko, sól i pieprz, natkę pietruszki i szczypiorek.
- Całość dokładnie mieszamy, a następnie formujemy 4 kotlety.
- Obtaczamy każdy z nich w bułce tartej i kładziemy na talerzu.
- Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby lepiej się zbiły.
- Po tym czasie na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wykładamy kotlety na gorący tłuszcz i smażymy na średnim ogniu przez ok. 3 minuty z każdej strony.
- Zdejmujemy z patelni i podajemy gorące z ulubioną surówką lub sałatką.
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 50 g twardego sera mozzarella,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- sól i pieprz.

Sposób przygotowanie:
- Jajka obrane ze skorupki umieszczamy w miseczce i rozgniatamy widelcem.
- Dodajemy posiekany szczypiorek i starty ser.
- Dodajemy majonez i musztardę i wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Na końcu doprawiamy solą i pieprzem i podajemy ze świeżym pieczywem oraz warzywami.
Jajka faszerowane z łososiem
Składniki:
- 6 jajek,
- 75 g wędzonego łososia,
- 25 g parmezanu,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka musztardy,
- sól i pieprz,
- dodatkowo: natka pietruszki lub koperek do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Jajka gotujemy na twardo, a następnie przelewamy zimną wodą. Obieramy je ze skorupki i przekrajamy na pół.
- Białka układamy na półmisku, a żółtka umieszczamy w misce i rozgniatamy widelcem. Drobno pokrojonego łososia oraz parmezan starty na tarce o drobnych oczkach przekładamy do żółtek.
- Dodajemy musztardę i majonez i dokładnie mieszamy wszystkie składniki farszu, aby stworzyły jednolite nadzienie.
- Na samym końcu doprawiamy solą i pieprzem.
- Przekładamy do połówek białek.
- Na końcu ozdabiamy całość zieleniną.
Jajka z sosem holenderskim
Składniki:
- 4 jajka,
- 100 g masła klarowanego,
- 4 żółtka,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka zimnej wody,
- biały pieprz,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
- W misce umieszczamy żółtka, wodę oraz cytrynę.
- Dokładnie roztrzepujemy, a następnie umieszczamy miskę w kąpieli wodnej, czyli na garnku z gotującą się wodą.
- Ubijamy żółtka do momentu, aż będą białe i puszyste.
- Następnie zdejmujemy z garnka, ale nie przestajemy ubijać.
- Powoli dolewamy do nich masło klarowane w dalszym ciągu ubijając masę. Na końcu doprawiamy do smaku.
- Jajka gotujemy na miękko albo w koszulkach.
Podajemy na ulubionym pieczywie, polane sosem holenderskim. Możemy dodać do dania ulubione warzywa albo podsmażony boczek.
Tradycyjny, puszysty kogel-mogel
Składniki:
- 2 jajka,
- 6 łyżeczek cukru.
Sposób przygotowania:
- Jajka sparzamy, a następnie oddzielamy żółtka od białek.
- Żółtka umieszczamy w kubku, dodajemy cukier (można zmniejszyć jego ilość) i mocno ucieramy łyżką na gładką masę. Będą gotowe, kiedy zmienią kolor na jaśniejszy, a cukier całkowicie się rozpuści.
- Jeśli mamy ochotę na jeszcze bardziej delikatny deser, pozostałe białka możemy ubić z odrobiną cukru na puszystą pianę.
- Następnie wystarczy stopniowo dodać je do kogla-mogla i delikatnie wymieszać. W ten sposób uzyskamy lżejszą strukturę tego klasycznego smakołyku.
Jajka zapiekane w awokado
Na jedną porcję będziemy potrzebować:
- 1 dojrzałe awokado,
- 2 jajka,
- 1 plaster boczków,
- łyżeczka posiekanego szczypiorku,
- sól i pieprz.

Sposób przygotowania:
- Umyte awokado przekrajamy na pół i wyjmujemy pestkę.
- Pogłębiamy otwór za pomocą łyżki, a następnie na jego dnie układamy plasterek boczku. Następnie wbijamy w otwór jajko, solimy i dodajemy pieprz.
- Awokado układamy w naczyniu żaroodpornym. Można użyć folii aluminiowej, aby było bardziej stabilne.
- Wstawiamy naczynie do pieca rozgrzanego do 200 st. C i pieczemy przez 15 minut, aż białko będzie ścięte, a żółtko nieco płynne.
Podajemy na ciepło, posypane szczypiorkiem.
Jajecznica z pieczarkami
Składniki:
- 4 jajka,
- 0,5 cebuli,
- 50 g pieczarek,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- sól i pieprz.

Sposób przygotowania:
- Cebulę siekamy, pieczarki oczyszczamy i kroimy na plasterki.
- Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie wrzucamy cebulę.
- Smażymy do zeszklenia i dodajemy pieczarki.
- Kiedy odparuje z nich woda i nabiorą ładnego koloru, dodajemy jajka.
- Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
- Kiedy jajka zetną się tak, jak lubimy, jajecznica jest gotowa do podania.
- Układamy ją na talerzu w towarzystwie świeżego pieczywa i ulubionych warzyw.
Chrupiąca zapiekanka jajeczna
Składniki:
- 4 plastry boczku,
- 9 jajek,
- ½ szklanki mleka,
- ½ szklanki tartego ser,
- ½ szklanki śmietany 18 proc.,
- 1 cebula,
- 1 zielona papryka,
- pęczek szczypioru,
- sól,
- pieprz,
- oliwa.
Sposób przygotowania:
- Plastry boczku rozkładamy na zimnej patelni i zaczynamy ją rozgrzewać.
- Kiedy mięso będzie rumiane i chrupiące zdejmujemy je i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Cebulę i paprykę kroimy w grubą kostkę, a szczypiorek siekamy.
- Do miski wbijamy jajka i ubijamy je delikatnie, tylko do momentu, aż utworzy się pianka. Dodajemy mleko, śmietanę, ser, pokrojone warzywa, sól i pieprz do smaku.
- Wszystko mieszamy.
- Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, a następnie wlewamy do niego przygotowaną masę.
- Górę posypujemy pokruszonym boczkiem albo szczypiorkiem i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C na 40-45 minut.
Po tym czasie zapiekanka jest gotowa do podania.
Kotlety jajeczne z warzywami
Składniki:
- 6 dużych jajek,
- 1 cebula,
- 1 duża marchewka,
- 2 ząbki czosnku,
- garść natki pietruszki,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- 1 łyżeczka suszonej kolendry,
- szczypta soli i pieprzu,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Cebulę drobno siekamy, marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę.
- Pietruszkę drobno kroimy.
- Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i ubijamy na puszystą masę.
- W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Ponownie mieszamy do połączenia składników.
- Na końcu dodajemy warzywa i ponownie mieszamy.
- Przechodzimy do smażenia. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wykładamy za pomocą łyżki porcje ciasta.
- Smażymy z każdej strony przez 2-3 minuty do zarumienienia, po czym zdejmujemy z patelni i wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące z ulubionym sosem.
Czytaj również: Jak długo można przechowywać jajka w lodówce? Zaskakujące różnice między Polską a zagranicą
Omlet po hiszpańsku
Składniki:
- 8 ziemniaków,
- 8 jajek,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 g tartego sera,
- rozmaryn,
- papryka słodka,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.

Sposób przygotowania:
- Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Możemy podgotować je w wodzie przez ok. 5 minut, aby były al dente. Odcedzamy.
- Cebulę kroimy w półplasterki, czosnek siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy ziemniaki, cebulę oraz czosnek. Podsmażamy do zarumienienia.
- Do miseczki rozbijamy jajka, dodajemy przyprawy, ser oraz sól i pieprz i roztrzepujemy widelcem.
- Kiedy składniki na patelni będą miękkie i zarumienione, przelewamy masę jajeczną i smażymy na małym lub średnim ogniu.
- Aby przyspieszyć proces możemy przykryć omlet pokrywką.
- Po 5-7 minut obracamy go i smażymy jeszcze kolejne 3-5 minut.
- Na końcu przekładamy na duży talerz, kroimy i podajemy gorący.
Menemen - turecka szakszuka
Składniki:
- 6 jajek,
- 2 duże pomidory,
- 1 papryka,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- ½ łyżeczki oregano,
- sól i pieprz,
- 2 łyżki oliwy.

Sposób przygotowania:
- Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, pomidory wyparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- Rozgrzewamy na patelni oliwę, a następnie stopniowo wrzucamy na nią cebulę, paprykę i pomidory.
- Na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko smażymy razem do momentu aż warzywa zmiękną, a nadmiar soku odparuje.
- Doprawiamy wszystko za pomocą przypraw, soli i pieprzu.
- Dodajemy jajka i mieszamy. Kiedy będą ścięte tak jak lubimy, danie jest gotowe do podania.
Można je udekorować za pomocą pokruszonej fety i świeżej natki pietruszki.
Sycący omlet chłopski
Składniki:
- 1 jajko,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka mleka,
- 2-3 plasterki szynki,
- 2-3 plastry surowego boczku wędzonego,
- 1 czerwona papryka,
- 1 łyżka tartego sera,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Oddzielamy białko od żółtka. Białka ubijamy z odrobiną soli na puszystą pianę. W osobnej misce łączymy żółtko, mąkę, mleko, sól oraz pieprz.
- Miksujemy do połączenia.
- Następnie dodajemy do nich drobno pokrojoną szynkę, boczek i paprykę. Delikatnie mieszamy.
- Na końcu do masy dodajemy pianę z białek i ponownie bardzo delikatnie łączymy ją z masą.
- Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie wylewamy ciasto. Smażymy z obu stron do zarumienienia.
Omlet cesarski na słodko
Składniki:
- 125 g mąki pszennej,
- 125 ml mleka,
- 3 jajka,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- dodatkowo: cukier puder i ulubione powidła lub dżem.
Sposób przygotowana:
- Białka oddzielamy od żółtek. Do miski wrzucamy żółtka, mąkę, mleko i cukier waniliowy i dokładnie mieszamy.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Dodajemy do masy z żółtkami i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki.
- Na patelni rozpuszczamy masło. Kiedy zacznie skwierczeć zbieramy powstałą pianę i rozprowadzamy resztę masła po całej patelni.
- Wylewamy masę na omlet i smażymy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Kiedy się zarumieni, przewracamy na drugą stronę i dosmażamy przez 2-3 minuty.
Gotowy omlet przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem i serwujemy z ulubionym dżemem.
Jajka w sosie koperkowym
Składniki:
- 8 jajek,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 1 szklanka śmietanki 30 proc.,
- dwie szklanki bulionu,
- pęczek koperku,
- sól i pieprz.

Sposób przygotowania:
- Jajka gotujemy na twardo, a w międzyczasie przygotowujemy sos.
- Koperek drobno szatkujemy.
- W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Od razu energicznie mieszamy. Po minucie dodajemy bulion.
- Całość zagotowujemy, a następnie wyłączamy ogień, aby baza na sos lekko przestygła. Wtedy dodajemy śmietankę oraz posiekany koperek i ponownie doprowadzamy płyn do wrzenia.
- Ugotowane jajka obieramy ze skorupki i wrzucamy do sosu. Możemy również pokroić je na ćwiartki, ułożyć na talerzu i polać gorącym sosem.
Najlepiej smakują z ziemniakami albo świeżym pieczywem.
Jajka pod pierzynką
Składniki:
- 4 jajka,
- 40 g majonezu,
- 60 g szynki konserwowej,
- 2 łyżki marynowanych pieczarek,
- pół cebuli,
- 1 ogórek kiszony,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy na pół.
- Oddzielamy żółtka, a białka układamy na półmisku.
- Do miski dodajemy żółtka.
- Szynkę, pieczarki marynowane, cebulę i ogórka kroimy w drobną kostkę, a następnie dodajemy do żółtek.
- Dorzucamy również majonez i mieszamy do uzyskania jednolitego farszu.
- Na końcu nadziewamy nim rozłożone wcześniej białka.
Całość ozdabiamy posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.
Sałatka z jajkiem i porem
Składniki:
- 1 biała część pora o długości ok. 20 cm,
- 1 mała puszka kukurydzy,
- 4 jajka na twardo,
- 1 świeży duży ogórek,
- 2-3 łyżki majonezu,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pora myjemy, suszymy i kroimy na cieniutkie półplasterki. Przekładamy do miski, solimy i wyciskamy w rękach, aby zmiękł i puścił nadmiar soku.
- Jajka obieramy i kroimy w kostkę.
- Podobnie postępujemy z ogórkiem.
- Kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Tak przygotowane składniki dodajemy do pora.
- Na końcu dorzucamy majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Wszystko razem mieszamy i wstawiamy do lodówki na pół godziny, aby smaki się przegryzły. Po tym czasie sałatka jest gotowa do podania.
Białkowo-tłuszczowy omlet ze szpinakiem
Składniki:
- 100 g świeżego szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mała cebula,
- 30 g sera pleśniowego,
- 4 jajka,
- 50 ml mleka,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Szpinak myjemy i osuszamy.
- Cebule i czosnek obieramy ze skórki i drobno kroimy.
- Ser kroimy w grubszą kostkę.
- Na patelni rozpuszczamy masło, a następnie wrzucamy cebulę. Kiedy się zeszkli dorzucamy czosnek i szpinak. Smażymy do momentu, kiedy większość wody odparuje, a liście szpinaku zmiękną.
- Doprawiamy je pieprzem i solą i zdejmujemy z patelni.
- Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, szczyptę soli i pieprzu.
- Energicznie mieszamy, a na samym końcu dodajemy mąkę.
- Ponownie mieszamy do połączenia składników.
- Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę masła i wylewamy masę jajeczną. Smażymy pod przykryciem po 2-3 minuty z każdej strony.
- Zdejmujemy omlet z patelni i rozkładamy na nim szpinak oraz pokrojony wcześniej ser. Składamy omlet na pół i ponownie układamy na patelni, aby delikatnie się przyrumienił, a ser rozpuścił.
- Po 2-3 minutach zdejmujemy z patelni i serwujemy gorący.
Jajka po turecku z jogurtem
Składniki:
- 2 jajka,
- 150 g jogurtu greckiego,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- posiekana kolendra lub natka pietruszki,
- sól i pieprz.

Sposób przygotowania:
- Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, pieprz i sól.
- Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Jajka gotujemy w koszulkach.
- Przed podaniem jogurt umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, aby lekko go podgrzać.
- Następnie układamy na nim jajka, posypujemy pietruszką lub kolendrą i podajemy z ulubionym pieczywem, a także garścią pomidorków koktajlowych.
Rozgrzewająca szakszuka ze świeżymi pomidorami
Składniki:
- 5 pomidorów,
- 2-3 jajka,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 ząbki czosnku,
- 0,5 cebuli,
- szczypta pieprzu cayenne,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Pomidory wyparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- Cebulę i czosnek obieramy i siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie wrzucamy cebulę.
- Kiedy się zeszkli, dodajemy czosnek, pomidory, pieprz cayenne oraz sól.
- Podsmażamy całość przez 5 minut, a następnie szpatułką robimy delikatne wgłębienie, w które wbijamy jajka.
- Przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na 4-5 minut.
- Całość będzie gotowa do podania, kiedy białko się zetnie, a żółtko w dalszym ciągu będzie płynne.Sekre
Serwujemy na patelni z dodatkiem pieczywa.