Bakłażany faszerowane
Zasmakują każdemu.
Składniki:
- 2 bakłażany średniej wielkości
- 250 g mielonego mięsa
- szklanka ugotowanego ryżu
- 3 łyżki oliwy
- pokrojone: cebula i cukinia
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki posiekanej natki
- łyżka posiekanych orzechów
- jogurt naturalny do podania
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Bakłażany przekrój wzdłuż, ponacinaj miąższ na głębokość 1 cm. Skrop oliwą, przypraw do smaku. Piecz 30 minut.
2. Podsmaż cebulę, dodaj mięso i smaż kolejne 5 minut. Dołóż cukinię, koncentrat, czosnek, ryż i orzechy. Smaż 2 minuty. Przypraw, dodaj natkę.
3 Napełnij farszem bakłażany. Piecz 15 minut. Podaj z jogurtem.