Bakłażany jak z bajki "Ratatuj"
Zbliża się Dzień Dziecka. Może zechcemy dla naszych pociech przyrządzić coś bajkowego do jedzenia? Np. według szczurka z bajki "Ratatuj"? Bakłażan nadziewany warzywami będzie idealny: zdrowa przekąska z bajkowym rodowodem.
Do przygotowania potrawy potrzebujemy: 2 bakłażany, 1 łyżkę ziół prowansalskich, 100 g tartego sera cheddar, 4 pomidory, 1 cukinię sól, pieprz.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. W tym czasie przygotowujemy warzywa.
Bakłażany przekrawamy wzdłuż na połówki, łyżeczką wybieramy miąższ. Siekamy w kostkę miąższ bakłażanów, pomidory i cukinię. Mieszamy, dodając zioła prowansalskie, doprawiając solą i pieprzem. Tym farszem nadziewamy połówki bakłażanów.
Posypujemy po wierzchu tartym serem i układamy w żaroodpornym naczyniu. Pieczemy przez ok. 45 minut.
Przepis zaczerpnięty został z wydanej we Francji książki "Simplissime la cuisine en famille la + facile du monde avec Disney" ("Najprostsza kuchnia rodzinna ze świata Disneya") autorstwa Jeana-Francois Malleta.
Dla zachęty, serwując danie, możemy nadmienić, że takie potrawy gotował szczur-kucharz w bajce "Ratatuj". Wtedy każdy mały miłośnik animowanych bajek Disneya z apetytem zje warzywa... Smacznego! (PAP Life)