Bakłażany po włosku

Pyszny posiłek jest dobry na wszystko. Chcesz to sprawdzić? Wypróbuj przepis na bakłażany po włosku - kremowe w smaku bakłażany, wypełnione po brzegi aromatycznym, przepełnionym smakami słonecznej Italii farszem na bazie szpinaku, pomidorów oraz chudego bekonu.

Bakłażan faszerowany po włosku
Bakłażan faszerowany po włoskumateriały prasowe

Składniki:

- 1 puszka pomidorów krojonych z bazylią

- 300 g świeżego szpinaku

- 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

- 50 g orzeszków pini (lub nerkowców)

- 4 małe bakłażany

- 50 g parmezanu

- 150 g chudego bekonu w plastrach

- sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotuj bakłażany - przekrój je wzdłuż i podpiecz w rozgrzanym piekarniku (190˚ C) przez ok. 20 min.  Lekko przestudzone wydrąż delikatnie łyżką - tak powstałe łódeczki odłóż na bok.

Następnie pokrój wydrążany miąższ w kostkę i podsmaż go na oliwie z oliwek z kawałkami bekonu. Dadaj szpinak i smaż farsz na wolnym ogniu, aż liście zmiękną. Do mieszania nie używaj metalowych akcesoriów, gdyż szpinak bardzo szybko przejmuje metaliczny posmak.

Dodaj orzeszki i odsączone pomidory krojone. Dokładnie wszystko razem wymieszaj i zagotuj. Całość dopraw solą oraz pieprzem i przełóż na łódeczki bakłażanów. Posyp  parmezanem i ponownie włóż do piekarnika na ok. 15 min. Po wyjęciu przestudź je kilka minut przed podaniem.

SMACZNEGO!

www.indexfood.pl

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas