Bakłażany po włosku
Pyszny posiłek jest dobry na wszystko. Chcesz to sprawdzić? Wypróbuj przepis na bakłażany po włosku - kremowe w smaku bakłażany, wypełnione po brzegi aromatycznym, przepełnionym smakami słonecznej Italii farszem na bazie szpinaku, pomidorów oraz chudego bekonu.
Składniki:
- 1 puszka pomidorów krojonych z bazylią
- 300 g świeżego szpinaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 50 g orzeszków pini (lub nerkowców)
- 4 małe bakłażany
- 50 g parmezanu
- 150 g chudego bekonu w plastrach
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotuj bakłażany - przekrój je wzdłuż i podpiecz w rozgrzanym piekarniku (190˚ C) przez ok. 20 min. Lekko przestudzone wydrąż delikatnie łyżką - tak powstałe łódeczki odłóż na bok.
Następnie pokrój wydrążany miąższ w kostkę i podsmaż go na oliwie z oliwek z kawałkami bekonu. Dadaj szpinak i smaż farsz na wolnym ogniu, aż liście zmiękną. Do mieszania nie używaj metalowych akcesoriów, gdyż szpinak bardzo szybko przejmuje metaliczny posmak.
Dodaj orzeszki i odsączone pomidory krojone. Dokładnie wszystko razem wymieszaj i zagotuj. Całość dopraw solą oraz pieprzem i przełóż na łódeczki bakłażanów. Posyp parmezanem i ponownie włóż do piekarnika na ok. 15 min. Po wyjęciu przestudź je kilka minut przed podaniem.
SMACZNEGO!
www.indexfood.pl