Bałkańska sałatka - przyjęciowy hit

Bałkany słyną z przetworów z papryki oraz podawania jej na wszelkie możliwe sposoby. Ta prosta sałatka będzie hitem każdego przyjęcia. Ale uwaga: duża ilość surowego czosnku niepolecana jest na pierwszą randkę...

Pieczona papryka
Pieczona papryka123RF/PICSEL

Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować kilku czerwonych papryk, które wkładamy do nagrzanego piekarnika i czekamy aż skórka pomarszczy się i nabierze czarnych rumieńców.

Z wystudzonej papryki ściągamy skórkę, a miąższ dzielimy na małe fileciki, które układamy ciasno, obok siebie na płaskim talerzu. Na tym etapie możemy dodać niewielką ilość soli lub pieprzu. Bezpośrednio na paprykę wyciskamy kilka ząbków świeżego czosnku i rozkładamy go równomiernie.

Na drobnych oczkach tarki ścieramy ser feta lub bałkański i układamy na papryce. Całość schładzamy i podajemy na stół. (PAP Life)

Przepis na wyborną sałatkę z makaronemInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas