Banalny patent na aksamitny sos borowikowy. Pachnie obłędnie

InteriaKobieta Redakcja

Sos grzybowy możesz podawać z makaronem, ryżem, kaszą czy plackami ziemniaczanymi
Sos grzybowy możesz podawać z makaronem, ryżem, kaszą czy plackami ziemniaczanymi Arkadiusz Fajer #arfo123RF/PICSEL

Co zrobić z leśnych grzybów?

  • Dań mięsnych i rybnych
  • Dań z makaronów, ryżu, kasz
  • Gołąbków
  • Placków ziemniaczanych
  • Zapiekanek
  • Jajecznicy
  • Sosów
  • Zup
Pokrojone, podsmażone prawdziwki podane na jasnozielonym talerzu, ozdobione świeżym koperkiem, ustawione na jasnej serwetce, w tle widoczny cały grzyb borowika.
Świeże, leśne grzyby na sos nadają się idealnie123RF/PICSEL

Jak zrobić aksamitny sos z borowików?

Składniki

  • 400 g świeżych borowików
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 2 małe ząbki czosnku
  • Szklanka śmietany 18 proc.
  • Szklanka bulionu warzywnego (może być też woda)
  • Sól, pieprz do smaku
  • Natka pietruszki
  1. Grzyby najpierw dokładnie oczyść i opłucz, wytrzyj ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle, na niewielkiej mocy palnika około 2-3 minut.
  3. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojone grzyby, smaż razem 4-5 minut.
  4. Dodaj bulion warzywny i duś razem około 8 minut.
  5. Na koniec dodaj zahartowaną śmietanę (rozmieszaj trzepaczką z gorącym wywarem), dopraw pieprzem i solą, posyp pokrojoną drobno natką i wymieszaj.
"Ewa gotuje": Domowe maggiPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?