Banalny przepis na szybkie racuchy drożdżowe. Będą puszyste jak chmurka

Racuchy drożdżowe to tradycyjne polskie danie, które zrobisz w kilka minut
Racuchy drożdżowe to tradycyjne polskie danie, które zrobisz w kilka minut123RF/PICSEL

Jakie właściwości mają racuchy drożdżowe?

Z czym jeść racuchy drożdżowe?

Racuchy drożdżowe warto posypać cukrem pudrem lub posmarować dżemem
Racuchy drożdżowe warto posypać cukrem pudrem lub posmarować dżemem123RF/PICSEL
„Zdrowie na widelcu”: Warzywa strączkowe z puszki. Skład nie zachęca do jedzeniaPolsat CafePolsat Cafe

Przepis na racuchy drożdżowe

  • 450 gramów mąki pszennej,
  • 30 gramów świeżych drożdży,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1,5 szklanki letniego mleka,
  • 1 jajko.
  1. Przesiej mąką do naczynia i dodaj szczyptę soli, dokładnie wymieszaj i pośrodku zrób wgłębienie. Dodaj tam pokruszone drożdże i zasyp w całości cukrem. Następnie zalej pół szklanki mleka i przykryj ścierką kuchenną. Odstaw w ciepłe i suche miejsce na kwadrans, aby drożdże wyrosły.
  2. Po upływie czasu dodaj do mieszanki resztę mleka oraz jajko, całość wymieszaj. Ciasto powinno być jednolite i lekko ciągnące się. Odstaw je na godzinę, by mogło spokojnie wyrosnąć.
  3. Kiedy rozczyn będzie już gotowy, na patelni rozgrzej olej i nabieraj ciasto za pomocą chochli. Ciasto rozprowadź tak, by powstały małe placki. Obsmaż je dokładnie po obu stronach do momentu, aż będą lekko zarumienione.