Banan na przekąskę

Dojrzałe owoce są bardzo słodkie, więc maluchy zwykle je lubią. Banany warto podawać dzieciom już po 7.-8. miesiącu, bo są sycące i bogate w potas, wapń, magnez, mangan, żelazo oraz witaminy E i z grupy B.

Przed podaniem banany należy umyć pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem, obciąć końce i obrać.
Przed podaniem banany należy umyć pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem, obciąć końce i obrać.123RF/PICSEL

Sprawdzają się jako samodzielny przysmak (na początek owoc można rozgnieść widelcem lub zmiksować i podać łyżeczką), ale także jako dodatek do kaszki czy jogurtu dla niemowląt, a później też zwykłego.

Owoc dla brzdąca powinien być dojrzały (intensywnie pachnący i z czarnymi kropkami na skórce), ale nieuszkodzony.

Należy go umyć pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem, obciąć końce i obrać.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas