Banan na przekąskę dla małego dziecka

Banany warto podawać dzieciom już po 7.-8. miesiącu, bo są sycące i bogate w potas, wapń, magnez, mangan, żelazo oraz witaminy E i z grupy B.

Banany są sycące i bogate w minerały i witaminy
Banany są sycące i bogate w minerały i witaminy123RF/PICSEL

Dojrzałe owoce są bardzo słodkie, więc maluchy zwykle je lubią.

Sprawdzają się jako samodzielny przysmak (na początek owoc można rozgnieść widelcem lub zmiksować i podać łyżeczką), ale także jako dodatek do kaszki czy jogurtu dla niemowląt, a później też zwykłego.

Owoc dla brzdąca powinien być dojrzały (intensywnie pachnący i z czarnymi kropkami na skórce), ale nieuszkodzony. Należy go umyć pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem, obciąć końce i obrać.

Dziecinnie proste ciasto bez pieczenia - bananowiec z galaretkamiInteria Kulinaria
Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas