Bananowe naleśniki

Na obiad lub na deser - słodkie bananowe naleśniki.

Naleśniki z bananami
Naleśniki z bananami123RF/PICSEL

Składniki:

  • szklanka mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 40 g masła
  • jajko
  • 2 banany
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 100 g białego sera
  • 1/3 szklanki gęstej śmietany
  • kubek jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Zmiksuj na gładką masę mleko, jajko, mąkę. Dodaj połowę roztopionego masła, a potem odstaw na 15 minut.

Smaż naleśniki na patelni pokrytej masłem 1-2 minuty na złoty kolor z jednej strony i 30 sekund z drugiej.

Pokrój obrane banany na cienkie plasterki i oprósz je cukrem pudrem. Smaż na patelni przez 4 minuty.

Przygotuj polewę z sera, śmietany, jogurtu i soku pomarańczowego. Posmaruj nią naleśnik. Na wierzchu ułóż usmażone banany i polej resztą polewy.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas