Bananowe naleśniki
Na obiad lub na deser - słodkie bananowe naleśniki.
Składniki:
- szklanka mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 i 1/3 szklanki mleka
- 40 g masła
- jajko
- 2 banany
- 1/4 szklanki soku pomarańczowego
- 100 g białego sera
- 1/3 szklanki gęstej śmietany
- kubek jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Zmiksuj na gładką masę mleko, jajko, mąkę. Dodaj połowę roztopionego masła, a potem odstaw na 15 minut.
Smaż naleśniki na patelni pokrytej masłem 1-2 minuty na złoty kolor z jednej strony i 30 sekund z drugiej.
Pokrój obrane banany na cienkie plasterki i oprósz je cukrem pudrem. Smaż na patelni przez 4 minuty.
Przygotuj polewę z sera, śmietany, jogurtu i soku pomarańczowego. Posmaruj nią naleśnik. Na wierzchu ułóż usmażone banany i polej resztą polewy.