Dzięki temu trikowi kurki są idealnie czyste, a piasek nie chrzęści w zębach

Karolina Woźniak

Sezon na jedne z najsmaczniejszych grzybów trwa
Sezon na jedne z najsmaczniejszych grzybów trwaCanva ProINTERIA.PL

Przepyszne, a do tego bardzo zdrowe

Zobacz również:

Sprytny sposób na idealnie czyste kurki

Żółte, charakterystycznie powyginane kapelusze i blaszki kurki, ułożone blisko siebie, świeże, nieuszkodzone grzyby stanowią główny element kadru.
Idealnie oczyszczone kurki bez grama piaskuCanva ProINTERIA.PL

Najpyszniejsza zupa kurkowa - przepis

Kremowa zupa z kurkami podana w czerwonym garnku w białe kropki, udekorowana świeżą natką pietruszki i kawałkami smażonych kurek, obok świeże grzyby i zielona natka pietruszki na drewnianym stole.
Najlepsza zupa kurkowaCanva ProINTERIA.PL

Składniki

  • 2-3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 350 - 400 g kurek
  • 1 -2 ząbki czosnku
  • 400 g ziemniaków
  • 1 średnia marchew
  • 1 litr bulionu
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka koperku
  • 150 g śmietany 18% lub 30%
1 godz. 0 min
3-4
  • W patelni lub garnku na maśle podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać umyte kurki i przepołowiony czosnek.
  • Smażyć i mieszać przez kilka minut.
  • Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą na tarce marchewkę.
  • Zalać bulionem, dodać kurkumę i zagotować.
  • Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 20 minut (aż ziemniaki zmiękną). Na koniec dodać koperek, jeśli trzeba, doprawić solą i pieprzem.
  • Zahartować śmietanę i dodać. Jeśli używamy kremówki, nie trzeba jej hartować.
Budowali je dla zwykłych górników. Dziś takie mieszkania to łakomy kąsekAleksandra SuławaINTERIA.PL