Dzięki temu trikowi kurki są idealnie czyste, a piasek nie chrzęści w zębach
Sezon na jedne z najpyszniejszych grzybów już trwa. Nawet jeśli nie zaglądasz do lasu, na dziale z warzywami w większości supermarketów znajdziesz świeże pieprzniki jadalne wprost doskonałe do jajecznicy albo przyrządzenia najlepszej kurkowej zupy. Dzięki prostemu trikowi, którego nauczyła mnie mama, w kurkach nie ma ani ziarenka piasku i cieszymy się ich doskonałym smakiem.

Przepyszne, a do tego bardzo zdrowe
Amatorzy grzybów często właśnie kurki wskazują - obok prawdziwków - za najsmaczniejsze z leśnych grzybów. Nic dziwnego - mają wyjątkowy smak i teksturę, świetnie łącząc się z sosami śmietanowymi, jajecznicą czy jako dodatek do porannego tosta z masełkiem. Nie jest także trudno ich znaleźć, bo odznaczają się wyjątkowym kształtem i kolorem, do tego często rosną "w grupach". Ostatnio zaczęły pojawiać się w dużych ilościach nawet w marketach, warto więc po nie sięgnąć, by nie tylko rozpieścić podniebienie, ale skorzystać z ich właściwości odżywczych. Nie każdy o tym wie, ale kurki pełne są witamin z grupy B, wit. D, potasu, żelaza, wapnia i magnezu. A gdy dodać do tego błonnik, który także zawierają, mamy doskonałą przekąskę wspomagającą nasze trawienie.
Sprytny sposób na idealnie czyste kurki

Utrapieniem dla niektórych może być trudność w domyciu kurek. Pod ich kapeluszem są blaszki, między którymi nawet po dokładnym wypłukaniu lubi gromadzić się piasek, chrzęszczący nieprzyjemnie między zębami i skutecznie psujący rozkoszny posiłek. Na szczęście moja mama lata temu nauczyła mnie sprytnego triku, który niweluje ten problem, dzięki czemu zawsze cieszę się idealnie czystymi kurkami. Wystarczy kurki włożyć do miski, zasypać solą, a następnie zalać wrzącą wodą. Następnie delikatnie mieszamy grzybki, by solanka dostała się we wszystkie ich zakamarki i dzieje się magia. Wszystkie zanieczyszczenia opadają na dno. Wtedy odcedzamy łyżką cedzakową nasze grzybki i płuczemy pod bieżącą zimną wodą i gotowe. Możemy cieszyć się kurkami wolnymi od wszelkich leśnych zabrudzeń.
Gdy mamy już przygotowane kurki, warto wypróbować przepis na najlepszą zupę kurkową. Domownicy z pewnością będą prosić o dokładki, bowiem jej smak jest wyjątkowy.
Najpyszniejsza zupa kurkowa - przepis

Składniki
- 2-3 łyżki masła
- 1 cebula
- 350 - 400 g kurek
- 1 -2 ząbki czosnku
- 400 g ziemniaków
- 1 średnia marchew
- 1 litr bulionu
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka koperku
- 150 g śmietany 18% lub 30%
Przygotowanie:
- W patelni lub garnku na maśle podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać umyte kurki i przepołowiony czosnek.
- Smażyć i mieszać przez kilka minut.
- Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą na tarce marchewkę.
- Zalać bulionem, dodać kurkumę i zagotować.
- Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 20 minut (aż ziemniaki zmiękną). Na koniec dodać koperek, jeśli trzeba, doprawić solą i pieprzem.
- Zahartować śmietanę i dodać. Jeśli używamy kremówki, nie trzeba jej hartować.
Zupka świetnie będzie smakować solo jak i z francuską bagietką.
Smacznego!