Reklama

Reklama

Bananowe szklaneczki

Świetny deser!

Składniki

  • 2 op. (po ok. 20 dag) serka waniliowego homogenizowanego
  • 40 dag mascarpone
  • 3 banany
  • sok z 1/2 cytryny
  • 6 łyżek brązowego rumu
  • 4 łyżki cukru
  • 1 szkl. gorącego, mocnego naparu kawy
  • 1 op. (ok. 15 dag biszkoptów)
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 1 cukier waniliowy
  • posiekane pistacje do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Kawę wymieszaj z 3 łyżkami rumu i 2 łyżkami cukru. Wystudź. Banany obierz, rozgnieć widelcem na mus. Wymieszaj go z sokiem cytrynowym. Serek połącz z mascarpone, musem bananowym, resztą cukru i rumu. 

2. Biszkopty porwij na kawałeczki. W szklaneczkach albo pucharkach ułóż warstwami biszkopty, skrapiając je kawą i przekładając kremem bananowym. Deser schładzaj 5 godz. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym. Na wierzchu każdej porcji tiramisu połóż trochę bitej śmietany. Posyp pistacjami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje