Bananowe szklaneczki
Świetny deser!

Składniki
- 2 op. (po ok. 20 dag) serka waniliowego homogenizowanego
- 40 dag mascarpone
- 3 banany
- sok z 1/2 cytryny
- 6 łyżek brązowego rumu
- 4 łyżki cukru
- 1 szkl. gorącego, mocnego naparu kawy
- 1 op. (ok. 15 dag biszkoptów)
- 1 szkl. śmietany kremówki
- 1 cukier waniliowy
- posiekane pistacje do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Kawę wymieszaj z 3 łyżkami rumu i 2 łyżkami cukru. Wystudź. Banany obierz, rozgnieć widelcem na mus. Wymieszaj go z sokiem cytrynowym. Serek połącz z mascarpone, musem bananowym, resztą cukru i rumu. 2. Biszkopty porwij na kawałeczki. W szklaneczkach albo pucharkach ułóż warstwami biszkopty, skrapiając je kawą i przekładając kremem bananowym. Deser schładzaj 5 godz. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym. Na wierzchu każdej porcji tiramisu połóż trochę bitej śmietany. Posyp pistacjami.