Bananowiec

Przepis na 18 porcji. Przygotowanie: ok. 75 minut.

Bananowiec gotowy do dekoracji
Bananowiec gotowy do dekoracji©123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 mocno dojrzałe banany
  • 1 szklanka cukru do wypieków
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 5 dag masła
  • 7 dag orzechów włoskich lub laskowych
  • 5 dag czekolady deserowej
  • po 1/2 łyżeczki sody i proszku do pieczenia
  • 1-2 opakowania polewy czekoladowej
  • masło i bułka tarta do formy
  • żelki, lukrecja, pralinki do dekoracji

Orzechy i czekoladę posiekać. Masło rozpuścić, wystudzić. Banany umyć, obrać ze skóry, odciąć końcówki, przełożyć do miski, rozgnieść widelcem.

Do bananów dodać cukier, wymieszać, dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, wbić jajko, dolać masło i całość wymieszać drewnianą łyżka – surowe ciasto powinno mieć widoczne grudki, podobnie jak ciasto na muffinki.

Masę przełożyć do prostokątnej formy dobrze wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą (jeśli forma jest teflonowa czy też silikonowa, nie trzeba jej ani natłuszczać, ani obsypywać bułką tartą).

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC i piec ok. 45-60 minut z włączonym termoobiegiem. Ciasto jest gotowe, gdy wbity weń patyczek jest suchy.

Deser udekorować polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu.

Dziecinnie proste ciasto bez pieczenia - bananowiec z galaretkamiInteria Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?