Bananowiec

Przepis na 18 porcji. Przygotowanie: ok. 75 minut.

Bananowiec gotowy do dekoracji
Bananowiec gotowy do dekoracji©123RF/PICSEL

Orzechy i czekoladę posiekać. Masło rozpuścić, wystudzić. Banany umyć, obrać ze skóry, odciąć końcówki, przełożyć do miski, rozgnieść widelcem.

Do bananów dodać cukier, wymieszać, dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, wbić jajko, dolać masło i całość wymieszać drewnianą łyżka – surowe ciasto powinno mieć widoczne grudki, podobnie jak ciasto na muffinki.

Masę przełożyć do prostokątnej formy dobrze wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą (jeśli forma jest teflonowa czy też silikonowa, nie trzeba jej ani natłuszczać, ani obsypywać bułką tartą).

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC i piec ok. 45-60 minut z włączonym termoobiegiem. Ciasto jest gotowe, gdy wbity weń patyczek jest suchy.

Deser udekorować polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu.

Dziecinnie proste ciasto bez pieczenia - bananowiec z galaretkamiInteria Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas