Bananowy przysmak
Magnez, fosfor, potas - te niezbędne do prawidłowego funkcjonowania pierwiastki zawierają banany. Jednak spożywane codziennie mogą nam się znudzić. Dlatego dzisiaj proponujemy wyjątkowy deser. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy.
Składniki:
- 3 jajka
- 5 łyżek cukru pudru
- cynamon
- sok z 1/2 cytryny
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- dowolna mąka bezglutenowa
- 1 duży banan lub 2 małe
- opakowanie błyskawicznego lukru
- 2 łyżki soku z malin
Sposób przygotowania:
Banana obrać, zmiksować z jajkami, sokiem z cytryny, cynamonem i cukrem pudrem, dodać proszek i mąkę, aby ciasto było gęste.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować tłuszczem, nakładać łyżką do lodów niewielkie ilości ciastka w 2-3 cm odległości od siebie.
Piec w temperaturze 180 stopni C około 15 minut, na zloty kolor. Przygotować lukier zgodnie z opisem na opakowaniu, dodając sok z malin (nabierze różowego koloru). Polać gorące ciasteczka lukrem.