Bananowy przysmak

Magnez, fosfor, potas - te niezbędne do prawidłowego funkcjonowania pierwiastki zawierają banany. Jednak spożywane codziennie mogą nam się znudzić. Dlatego dzisiaj proponujemy wyjątkowy deser. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy.

Banany zawierają magnez i potas.
Banany zawierają magnez i potas.123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • cynamon
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżeczka  bezglutenowego proszku do pieczenia
  • dowolna mąka bezglutenowa
  • 1 duży banan lub 2 małe
  • opakowanie błyskawicznego lukru
  • 2 łyżki soku z malin

Sposób przygotowania:

Banana obrać, zmiksować z jajkami, sokiem z cytryny, cynamonem i cukrem pudrem, dodać proszek i mąkę, aby ciasto było gęste.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować tłuszczem, nakładać łyżką do lodów niewielkie ilości ciastka w 2-3 cm odległości od siebie.

Piec w temperaturze 180 stopni C około 15 minut, na zloty kolor. Przygotować lukier zgodnie z opisem na opakowaniu, dodając sok z malin (nabierze różowego koloru). Polać gorące ciasteczka lukrem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas