Banany w kokosowym cieście
Słodkości w egzotycznym stylu.

Składniki na 4 porcje:
- 4 banany,- 1 szklanka mąki,- pół szklanki mleka,- 3 jajka,- 4 łyżki wiórków kokosowych,- 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany,- 2 łyżki cukru,- 1 łyżka cukru waniliowego,- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,- sok i skórka cytrynowa,- cukier puder, cynamon, sól, -olej do głębokiego smażenia;
Przygotowanie:
Zmiksować mąkę, jajka, mleko, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, skórkę otarta z cytryny, proszek do pieczenia i szczyptę soli na gęste, lejące ciasto. Wsypać wiórki, wymieszać. Banany obrać, przekroić na pół, skropić sokiem cytrynowym. W dużym rondlu rozgrzać olej. Połówki bananów zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Na raz wkładać tylko tyle bananów, aby mogły swobodnie pływać. Gotowe i wyjmować widelcem lub bambusowym patyczkiem i osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać najlepiej ciepłe, oprószone cukrem pudrem z cynamonem.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".
Lubisz słodkości? Zobacz też: