Banany w puszystym cieście

Składniki: 6 bananów, 4 łyżki mąki tortowej, 4 jajka, 2 łyżki likieru bananowego, łyżka cukru, szczypta soli, olej do smażenia, 3 łyżki jasnego płynnego miodu, 200 ml kwaśnej śmietany, pomarańcza.

Banany w puszystym cieście
Banany w puszystym cieście123RF/PICSEL

1. Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka z cukrem i likierem bananowym na puszysty krem. Następnie delikatnie wmieszaj przesianą mąkę.

2. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i wymieszaj z żółtkowym kremem.

3. Banany obierz ze skórki, poprzekrawaj na połowy i zanurzaj w przygotowanym cieście.

4. Do głębokiej patelni wlej tyle oleju, żeby banany się w nim zanurzyły. Do gorącego wkładaj banany w cieście i smaż powoli ze wszystkich stron.

5. Usmażone wykładaj na talerz wyłożony grubym ręcznikiem papierowym, żeby wchłonął się tłuszcz z głębokiego smażenia.

6. Jeszcze ciepłe pokrój w grube plastry i podziel na porcje (po trzy połówki na jedną).

7. Pomarańczę obierz, podziel na cząstki, usuń białe błonki. Podawaj banany polane miodem. Do każdej porcji dołóż cząstki pomarańczy i po czubatej łyżce kwaśnej śmietany.

Przygotowanie: ok. 40 minut

Porcja: 258 kcal

Koszt porcji: ok. 2,90 zł

Przepis na 4 porcje

Kobieta i życie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas