Banany w puszystym cieście
Składniki: 6 bananów, 4 łyżki mąki tortowej, 4 jajka, 2 łyżki likieru bananowego, łyżka cukru, szczypta soli, olej do smażenia, 3 łyżki jasnego płynnego miodu, 200 ml kwaśnej śmietany, pomarańcza.
1. Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka z cukrem i likierem bananowym na puszysty krem. Następnie delikatnie wmieszaj przesianą mąkę.
2. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i wymieszaj z żółtkowym kremem.
3. Banany obierz ze skórki, poprzekrawaj na połowy i zanurzaj w przygotowanym cieście.
4. Do głębokiej patelni wlej tyle oleju, żeby banany się w nim zanurzyły. Do gorącego wkładaj banany w cieście i smaż powoli ze wszystkich stron.
5. Usmażone wykładaj na talerz wyłożony grubym ręcznikiem papierowym, żeby wchłonął się tłuszcz z głębokiego smażenia.
6. Jeszcze ciepłe pokrój w grube plastry i podziel na porcje (po trzy połówki na jedną).
7. Pomarańczę obierz, podziel na cząstki, usuń białe błonki. Podawaj banany polane miodem. Do każdej porcji dołóż cząstki pomarańczy i po czubatej łyżce kwaśnej śmietany.
Przygotowanie: ok. 40 minut
Porcja: 258 kcal
Koszt porcji: ok. 2,90 zł
Przepis na 4 porcje