Barbecue w stylu Tennessee: Schab w bekonie
Można go także przygotować w piekarniku.
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 6 łyżek brązowego cukru
- 6 łyżek musztardy Dijon
- 4 łyżki Whiskey
- 1,5 kg schabu
- 30 plastrów bekonu
- 1 linomka100 g keczupu
- 1 łyżka sosu Worcester
- 1 łyżka płatków chili
Przygotowanie:
Masło, 4 łyżki cukru, 4 łyżki musztardy I Whiskey gotować przez 3 minuty, odstawić, aby ostygło. Mięso głęboko naciąć (zostawić 2 cm), rozłożyć i każdą połówkę naciąć 2 razy. Mięso posmarować przygotowaną mieszanką, szczególnie w nacięciach, z powrotem zawinąć.
Schab obłożyć bekonem i obwiązać nicią. Odłożyć na ok. 2 godziny.
Na sos: z limonki zetrzeć skórkę, i wycisnąć sok, zmieszać je z 2 łyżkami cukru, keczupem, 2 łyżkami musztardy i sosem Worcester. Dodać chili w płatkach i gotować 3 minuty mieszając.
Grill przygotować do grillowania pośredniego i grillować schab ok. 1,5 h, obracając.
W ciągu ostatnich 20 minut polewać sosem. Gotową pieczeń zawinąć na 5 minut w folię aluminiową.