Bardzo gorące napoje mogą powodować raka

Kawa sama w sobie nie wydaje się sprzyjać nowotworom. Natomiast picie napojów o temperaturze 65 stopni i wyższej może powodować raka przełyku – informuje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Informację przekazał Reuters.

Gorące napoje nie są zdrowe
Gorące napoje nie są zdrowe123RF/PICSEL

Międzynarodowa Agencja Badań nad Nowotworami (IARC), będąca agendą WHO, do niedawna oceniała kawę jako "potencjalny kancerogen" czyli substancję mogącą powodować nowotwory. Kawie przyznano nawet kategorię 2B- podobnie jak chloroformowi czy ołowiowi. Jednak w ogłoszonym we środę raporcie IARC stwierdza, że nie ma jednoznacznych dowodów wskazujących na kancerogenne działanie kawy.

Jednocześnie z badań naukowych wynika potencjalna szkodliwość spożywania wszelkich gorących płynów: wody, kawy, herbaty czy zupy - o temperaturze równej lub wyższej 65 stopniom Celsjusza. Pod wpływem wysokiej temperatury może się bowiem rozwijać rak przełyku - informuje IARC.

Eksperci z IARC (którzy w ubiegłym roku wywołali sensację ogłaszając, że raka mogą powodować wędliny) przeanalizowali tym razem ponad 1000 badań naukowych dotyczących zarówno ludzi, jak i zwierząt.

Nie znaleziono przekonujących dowodów na rakotwórcze działanie kawy - ani na jej nieszkodliwość, natomiast wiele wskazuje na kancerogenność wysokiej temperatury przyjmowanych doustnie płynów.

PAP
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas