Bardzo prosty przepis na naleśniki dla początkujących

>Każdy uwielbia naleśniki i wydaje się, że są one dość łatwe do wykonania. Jednak dla niedoświadczonego kucharza, nawet przyrządzenie naleśnika może stwarzać problemy. Znalazłem dla ciebie przepis, który pomoże ci zrobić absolutnie idealne naleśniki, nawet jeśli nigdy wcześniej nie gotowałeś! Gwarantuje ci, że będą cienkie, gąbczaste i miękkie - takie, które idealnie komponują się z wszelkiego rodzaju dodatkami! To wszystko dzięki dodaniu tajnego składnika. Zrób wrażenie na twoich bliskich i wypróbuj przepis już dziś!

naleśniki
naleśniki© Photogenica
Jak zrobić naleśniki gryczane?Interia Kulinaria
ciasto
© Photogenica

Do przyrządzenia naleśników będziesz potrzebować:

pół szklanki ciepłej wody,

pół szklanki mleka,

trzy czwarte szklanki mąki,

trzy czwarte szklanki skrobi,

dwa jajka,

dwie łyżki masła,

dwie łyżki cukru,

szczypta soli,

kilka kropel olejku waniliowego

Jak przygotować naleśniki?

smażenie nalesników
© Photogenica

Ubij jajka razem z cukrem. Dodaj szczyptę soli i wanilię. Ubijaj wszystko w misce stopniowo dodając mleko, mąkę i skrobię. Następnie dodaj masło lekko podgrzane w garnku lub mikrofalówce ( aby łatwiej się rozpuściło ), a następnie bardzo wolno dodawaj wodę. Pozostaw ciasto na około 30 minut, co pozwoli składnikom lepiej się połączyć.

pyszne nalesniki
© Photogenica

Wszystko gotowe! Wlej cienką warstwę ciasta na patelnię, pozostaw na kilka minut, a następnie odwróć. Po upieczeniu naleśników pozostaje ci tylko wybrać polewę, chociaż naleśniki są bardzo smaczne również bez dodatków. Dla lubiących urozmaicenia polecam dodać do surowego ciasta dwa trzy banany- smakuje świetnie! Smacznego!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas