Barszcz biały ze świeżym chrzanem
Przepis na fit potrawę wielkanocną, która pochodzi z książki Konrada Gacy pt. „Kuchnia Fit”.

Składniki
- marchew, 2 szt.
- pietruszka, 1 szt.
- cebula, 1 szt.
- czosnek, 1 ząbek
- świeżo starty chrzan, 2 łyżki
- jajka gotowane na twardo, 2 szt.
- śmietana 12%, 3 łyżki
- masło (bez soli) 1/8 kostki
- sok z cytryny, 4 łyżeczki
- ziele angielskie, 5 ziaren
- liść laurowy
- natka pietruszki, 1 łyżka
- majeranek do smaku
- pieprz naturalny
Sposób przygotowania
Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pietruszkę kroimy na pół. Warzywa wkładamy do 1 litra wrzącej wody i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy cebulę i pietruszkę. Do wywaru dodajemy posiekany czosnek, utarty chrzan, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy oraz sok z cytryny. Gotujemy około 10 minut. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy, następnie łączymy z masłem i śmietaną. Przyprawiamy do smaku. Ugotowane jajka kroimy i kładziemy na talerze, zalewamy barszczem, posypujemy natką pietruszki.