Barszcz czerwony na zakwasie
Klasyczny smak.
Składniki:
- 1 l zakwasu z buraków
- 5 buraków, obranych
- włoszczyzna
- 50 g suszonych grzybów
- 3-4 suszone śliwki
- sól, czarny pieprz do smaku
- kasza manna ugotowana na gęsto
Zakwas:
- 6 buraków, obranych
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego i nasion kminku
- kawałek korzenia chrzanu
- sól do przetworów (łyżka na litr wody)
- 2 l letniej przegotowanej wody
Przygotowanie:
1. Na zakwas buraki pokrój w plastry. Włóż do kamionkowego lub ceramicznego garnka. Dodaj przyprawy. W 2 litrach wody rozpuść sól, następnie zalej buraki. Garnek przykryj gazą i odstaw na 7 dni. Codziennie mieszaj zakwas.
2. Ugotuj wywar z buraków, włoszczyzny, grzybów i śliwek. Przypraw do smaku. Gotowy przecedź. Dodaj litr zakwasu, podgrzewaj przez kilka minut. Barszcz nie może się zagotować.
3. Kaszę mannę rozsmaruj na desce na grubość ok. 1 cm. Wytnij z niej foremką gwiazdki. Dodaj do gorącego barszczu.