Barszcz czerwony z fasolą i śmietaną
Prosty barszcz, który zadowoli smakiem każdego wielbiciela tej zupy. Dodatek mięsa z żeberek o raz fasoli sprawia, że otrzymujemy sycące danie.
Sposób przygotowania:
1. Buraki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, owiń folią aluminiową (każdy osobno). Ułóż na blasze i włóż do piekarnika. Piecz ok. 60 minut w temp. 180°C. Żeberka opłucz, włóż do garnka, zalej 2 l wody. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadź całość do wrzenia, a potem usuń szumowinę.
2. Marchewki oczyść, opłucz i zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Obraną pietruszkę pozostaw w całości. Przygotowane warzywa wrzuć do wywaru. Gotuj ok. 45 minut. Po tym czasie kości usuń.
3. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w niedużą kosteczkę. Wrzuć do garnka z zupą. Gotuj ok. 15 minut. Ostudź i obierz upieczone buraki. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach, wrzuć do zupy. Dodaj łyżeczkę soku wyciśniętego z cytryny. Wsyp odlaną z zalewy fasolkę. Zagotuj całość jeszcze kilka minut.
4. Na koniec gotowy barszcz dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz, ewentualnie, sokiem wyciśniętym z cytryny. Zupę możesz od razu (jeszcze w garnku) zaprawić śmietaną lub rozlać do talerzy i dekorować śmietanowymi kleksami.