Barszcz czerwony z mięsem
Doskonale rozgrzewa.
Składniki:
- 30 dag łopatki wieprzowej
- 50 dag buraków
- włoszczyzna
- jabłko
- majeranek
- olej
- liść laurowy
- ziele angielskie
- kilka suszonych grzybów
- łyżeczka masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Grzyby opłucz, zalej niewielką ilością wody, mocz około 20 minut. Łopatkę umyj, pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanym oleju. Przełóż do garnka z obraną i pokrojoną w kostkę lub startą na tarce włoszczyzną, zielem angielskim, liściem laurowym.
2. Wlej 1,5 l wody, gotuj 40 minut na małym ogniu, zdejmując szumowiny. Buraki ugotuj dzień wcześniej. Buraki i jabłko obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do zupy. Grzyby gotuj 15 minut, wlej razem z wodą do zupy. Dodaj majeranek, sól i pieprz, gotuj jeszcze 20 minut. Zupę podawaj z chlebem razowym i masłem lub bagietką z masłem i pietruszką. Zupy możesz przygotować więcej i mieć ją na dwa dni.